Hovenier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een tuinvrouw aan het werk
Een tuinman aan het werk
Voorkant van De koninglycke hovenier aanwyzende de middelen om boomen, bloemen en kruyden te zaayen, planten, aen queeken en voort teelen (1676).
De Hovenier door Jan Luyken, eind zeventiende eeuw.
Filmpje van een paar hoveniers aan het werk in Haifa.

Een hovenier is iemand die zich beroepshalve met het aanleggen en onderhouden van tuinen en andere groenobjecten bezighoudt. De begrippen tuinman (vrouwelijke vorm: tuinvrouw), ook wel tuinier(der) of tuinder betekenen deels hetzelfde.

Een hovenier kan zich bezighouden met tuinen die bij particuliere woningen of andere gebouwen horen, maar ook met vegetatiedakken of openbaar groen. Ook zijn er verschillen in de verhouding tot de opdrachtgever en tuineigenaar; zo kan de hovenier in dienstbetrekking zijn of werk in opdracht uitvoeren. Het soort werkzaamheden dat een hovenier verricht kan alleen onderhoud omvatten, of ook het aanleggen van nieuwe tuinen.

Specifiek woordgebruik[bewerken]

 • Met een tuinman wordt over het algemeen iemand die tuinen onderhoudt bedoelt, maar deze niet zelf aanlegt. In die zin heeft "tuinman" dus een beperktere betekenis dan hovenier.
 • Tuin- en landschapsarchitect zijn beschermde titels voor iemand die gespecialiseerd is in het aanleggen van tuinen en andere groene ruimten.
 • Iemand zijn die enkel als hobby of in de privésfeer tuiniert wordt informeel soms ook wel 'tuinman' of 'tuinier' genoemd.
 • Het woord tuinder wordt in de eerste plaats gebruikt voor iemand die beroepsmatig actief is in de tuinbouw, maar ook wel als synoniem voor tuinman/-vrouw, tuinier of hovenier.
 • Voor de hovenier van de hortus van een klooster of een universiteit (waar vroeger het Latijn de voertaal was) wordt het Latijnse woord hortulanus gebruikt.

Achtergrond[bewerken]

Een hovenier beschikt over de juiste kennis van bomen en planten om zijn werk goed te doen. Sommige hoveniers beheren één tuin, maar de meeste hoveniers beheren er meer, aangezien een enkele tuin zelden groot genoeg is om fulltime in te werken.

Traditioneel hadden veel rijke particulieren (bourgeoisie en adel) tuinlieden in dienst om hun tuin bij te houden, waarbij het niet alleen om de siertuin ter ontspanning van de tuineigenaar hoefde te gaan, maar ook om productie van groenten en fruit. Bij grote buitenplaatsen waren er vaak meerdere tuinknechten onder leiding van een tuinbaas.

Een hovenier kan bij een particulier bedrijf werken om het terrein bij te werken, of ingehuurd worden door de gemeente. Hoveniersbedrijven kunnen in omvang variëren van eenmanszaak tot grote landelijk opererende bedrijven met honderden werknemers. Tot de klanten van een hoveniersbedrijf behoren particulieren en instellingen die het groen om hun panden laten aanleggen en verzorgen. Steeds meer grote instellingen en overheden laten het werk aan hun groenvoorzieningen doen door dit soort gespecialiseerde bedrijven. Voorheen werd dit werk vaak in eigen beheer gedaan, bijvoorbeeld door een gemeentelijke plantsoenendienst.

Werkzaamheden[bewerken]

Tot de typische werkzaamheden van een hovenier behoren onder meer zaaien, planten, water geven, bemesten, snoeien, het wieden van onkruid, het maaien van gras, en het bestrijden en opruimen van insecten. Tot de werkzaamheden kunnen ook behoren:

 • ontwerp tuin, gazon of andere groenvoorziening
 • graaf/grondwerkzaamheden
 • levering van zand, tuinaarde, plantsoen en materialen
 • inrichting tuin, gazon e.d. met planten
 • aanleg (sier)bestrating
 • plaatsen van schuttingen, vlonders, tuinmuren en borderbegrenzingen
 • beheer/onderhoud tuin, gazon of andere groenvoorziening

Er zijn hoveniersbedrijven die nauw samenwerken met instellingen voor gehandicapten, die meewerken in de bedrijven. Hiervoor krijgen hoveniers een vergoeding van de staat.

In sommige gevallen combineren hoveniers hun bedrijf met een tuincentrum of een boomkwekerij, maar ook wel met andere vormen van dienstverlening zoals gebouwenreiniging en dergelijke.

Opleiding[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Agrarisch onderwijs voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Opleidingen tot hovenier bestaan aan bijna alle agrarische onderwijsinstellingen. In Nederland zijn er opleidingen van 1 tot 4 jaar op mbo-niveau en daarnaast meer gespecialiseerde opleidingen aan verschillende hogescholen.

Varia[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]