Tuinder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Glastuinder poseert bij het deel van zijn bedrijf dat nog uit de jaren 1950 stamt

Tuinder is een agrarisch beroep waarbij op grote schaal gewassen zoals groenten, bloemplanten, bomen, bloembollen of kruiden worden geteeld. Dit wordt tuinbouw genoemd. Er zijn ook kwekers die zaden produceren van groenten, bloemen en kruiden voor de zaadbedrijven of uitsluitend vermeerderen op basis van stekken.

Aankomende tuinders doen vaak een studie aan een agrarisch opleidingscentrum (België : tuinbouwschool). Het managen van het bedrijf is na de schaalvergrotingen in het laatste kwart van de vorige eeuw een belangrijk aspect geworden van het tuinder zijn. Naast het goed opkweken van hun planten moeten tuinders aan personeelsmanagement doen, het bedrijf moet voldoen aan de steeds wijzigende milieu-eisen en in bepaalde gevallen moeten ze zelf hun producten zien te vermarkten (in geval ze niet via de veiling(en) verkopen): Ze moeten de juiste teeltkeuzes maken : Een plant kweken die goed in de markt ligt in de juiste potmaat. Bovendien moet er nauwlettend op de kostprijs gelet worden : De stijgende prijzen van grondstoffen en energie staan tegenover een verkoopprijs die reeds decennia dezelfde is gebleven. Efficiëntie is een sleutelbegrip voor de moderne tuinder.

Tuinders wonen vaak op hun tuinderij.

Oudere benamingen voor tuinder zijn warmoezenier en hovenier. De laatste term is nog in gebruik voor de vakman die siertuinen en groenvoorzieningen aanlegt en onderhoudt. In België spreekt men vaak over een kweker.

Zie ook[bewerken]