Tuincentrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een tuincentrum in Almere

Een tuincentrum is een winkel gespecialiseerd in de verkoop van tuinartikelen.

Vaak zijn deze winkelcentra deels in broeikassen gevestigd en hebben ze ook een buitengedeelte. In tuincentra worden bomen, planten (zowel tuinplanten als kamerplanten) en bloemen verkocht.

Maar ook veel andere artikelen zoals zaden, tuingereedschap, tuinaarde en potgrond, bestrijdingsmiddelen, meststoffen, bestratingsartikelen zoals stenen, hout voor schuttingen en kunstwerken (uit beton of kunststof gegoten). Ook zijn er vazen, bloempotten, kaarsen en accessoires om een huis aan te kleden te vinden.

Tegenwoordig richten tuincentra grote shows in voor de verkoop van sfeerartikelen rond Kerstmis en Pasen. In de lente en zomer richten tuincentra zich ook op de verkoop van tuinmeubels en barbecueartikelen. Zij verkopen soms vijverartikelen en vissen, vogelvoer en vuurwerk.

De omzetten van tuincentra zijn het afgelopen decennia flink gestegen door de verbreding van het assortiment. De laatste jaren wordt een deel van het assortiment echter ook verkocht door bouwmarkten waaronder tuin-artikelen zoals gereedschappen en planten.

Er zijn diverse ketens van tuincentra met vestigingen in verschillende plaatsen zoals onder andere Intratuin, Tuincentrum Overvecht, Tuincentrum Alméérplant, GroenRijk, DekaTuin en Tuinland.

Tegenwoordig bestaan ook online tuincentra die planten thuis leveren.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]