Tynwald

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Tynwald

De Tynwald, of officieel de hoge raad van Tynwald, is het parlement van de Isle of Man. Gezegd wordt dat de Tynwald het oudste nog bestaande parlement ter wereld is. Het bestaat uit The House of Keys (vergelijkbaar met de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers of de Nederlandse Tweede Kamer der Staten-Generaal) en de indirect gekozen Legislative Council (vergelijkbaar met de Belgische Senaat of de Nederlandse Eerste Kamer).

Etymologie[bewerken]

De naam Tynwald is afgeleid van het Oud-Noorse woord Þingvǫllr, wat ontmoetingsplek betekent.

Geschiedenis[bewerken]

Gezegd wordt dat de Tynwald het oudste parlement ter wereld is. Het is opgericht in 979 (hoewel Man al een soort parlement had in de 9e eeuw) en heeft sindsdien bestaan. Er zijn wel parlementen die eerder zijn opgericht, zoals het IJslandse Alþing, maar dat heeft tussen 1800 en 1845 niet bestaan.

Middeleeuwen[bewerken]

In de middeleeuwen bestond de Tynwald alleen uit The House of Keys, bestaande uit 24 mensen, "The Keys" genoemd. Voor elk van de 6 sheadings (vroegere provincies op Man) waren er 4 vertegenwoordigers. Tot 1577 maakte het parlement nog geen regels, maar oordeelde alleen over de oude wetten als daar twijfel over bestond.

17e en 18e eeuw[bewerken]

Na de Engelse Burgeroorlog werd door het Verenigd Koninkrijk de macht teruggegeven aan de Lords of Man, waardoor de macht van de Tynwald heel erg terugliep. In 1737 kreeg het parlement weer macht, maar dit duurde niet lang; in 1756 werd Man Brits kroonbezit.

19e eeuw tot heden[bewerken]

In 1886 werd de Tynwald weer een 'echt' parlement. De leden werden vanaf dan direct gekozen door het volk.