UNITA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
UNITA
Logo
Geschiedenis
Opgericht 13 maart 1966
Algemene gegevens
Actief in Angola
Richting Centrumrechts
Centrumlinks (historisch)
Ideologie Afrikaans-nationalisme, populisme
Maoïsme, anti-kolonialisme (historisch)
Website www.unitaangola.org
Vlag
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Nationale Unie voor de Totale Onafhankelijkheid van Angola (UNITA) (Portugees: União Nacional para a Independência Total de Angola) is de op een na grootste politieke partij van Angola en een voormalig vrijheidsstrijders voor gelijke rechten voor zwart en wit. Partijleider is Adalberto Costa Junio.

UNITA als onafhankelijkheidbeweging[bewerken | brontekst bewerken]

De UNITA werd op 13 maart 1966 opgericht door Jonas Savimbi en Antonio da Costa Fernandes. In 25 december van hetzelfde jaar begon de groep zijn eerste aanval op de Portugese koloniale autoriteiten. Savimbi was de leider van de partij tot aan zijn dood in 2002. Aanvankelijk vertoonde de beweging wat maoïstische trekjes en ontving zij financiële steun vanuit de Volksrepubliek China. Guerrillastrijders van de UNITA werden getraind in China. Later werden de Rusland de voornaamste geldschieter. Verenigden Staten waren tegen Unita.

Tijdens de Oorlog van de onafhankelijkheid van Cabinda (1961-1975) en de Angolese Burgeroorlog (1975-2002) vocht de UNITA tegen de MPLA.

UNITA als politieke partij[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de presidentsverkiezingen van 1992 kreeg Savimbi 1.579.298 stemmen (40,07%). Bij de parlementsverkiezingen in hetzelfde jaar kreeg de partij 1.347.636 stemmen (34,10%) en mocht daarmee 70 zetels bezetten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]