Uncharted

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor het nummer van Kensington, zie Uncharted (Kensington).
Uncharted
Uncharted
Ontwikkelaar(s) Naughty Dog
Uitgever(s) Sony Computer Entertainment
Genre(s) Action-adventure, third-person shooter
Platform(s) PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita
Navigatie
Eerste spel Uncharted: Drake's Fortune
(2007)
Laatste spel Uncharted: The Lost Legacy
(2017)
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Uncharted is een reeks van computerspellen in de genres actie-avontuur- en derde persoonsschietspellen, gemaakt door Naughty Dog, ook bekend van de spellen Crash Bandicoot en Jak and Daxter. Sony Computer Entertainment geeft de spellen uit.

De spellen volgen de avonturen van de schattenjager Nathan Drake. Hij reist de hele wereld rond, op zoek naar schatten, en lost hierbij ook geheimen en raadsels op.

Per mei 2016 zijn van de reeks, uitgezonderd Uncharted 4, 28 miljoen exemplaren verkocht.[1]

Gameplay[bewerken | bron bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Spelers spelen als Nathan Drake, een schattenjager op avontuur. Hij kan springen, zwemmen, klimmen en aan touwen slingeren.

Gedurende het spel zijn er telkens 20 tot 25 hoofdstukken, waarin Drake steeds aartsmoeilijke opdrachten krijgt, die de spelers met succes moeten afronden. Hierbij heeft de speler een heel arsenaal aan wapens: steeds een 'sidearm' zoals een pistool of een revolver, ook een 'hoofdwapen' zoals de volautomatische wapens, en de shotguns. Ook kan hij nog een paar granaten meenemen. Wapens kan men bekomen door in het spel wapens op te nemen van de grond, die de vijanden laten vallen, maar wapens kunnen ook behouden worden vanuit een vorige missie.

Het spel beschikt ook over een multiplayer-modus, hoewel de nadruk bij Uncharted toch steeds op singleplayer ligt. Multiplayer is beschikbaar in Among Thieves, Drake's Deception en A Thief's End. In multiplayer kan men tegen of met elkaar spelen, met een maximum van drie personen over verschillende herkenbare speelwerelden. Ook is er een mogelijkheid online te spelen. Online bestaat uit twee delen: coöp (samen tegen de computer) en competitief (tegen elkaar). Bij de competitieve gameplay zijn er steeds maximaal tien spelers, en elk spel duurt 20 minuten of stopt als het doel is gehaald. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals met twee teams tegen elkaar spelen, iedereen alleen voor zich, schatten verzamelen, en meer.

Spellen[bewerken | bron bewerken]

Overzicht[bewerken | bron bewerken]

Jaar Titel Platform
2007 Uncharted: Drake's Fortune PS3/ps4
2009 Uncharted 2: Among Thieves PS3/ps4
2011 Uncharted 3: Drake's Deception PS3/ps4
2016 Uncharted 4: A Thief's End PS4
2017 Uncharted: The Lost Legacy PS4

Naast de hoofdreeks zijn er tevens twee spellen uitgekomen voor PlayStation Vita:

In 2009 is een vierdelige animatiefilm uitgegeven: Uncharted: Eye of Indra.

Drake's Fortune[bewerken | bron bewerken]

Zie Uncharted: Drake's Fortune voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dit is het eerste spel in de reeks. Het gaat over Nathan Drake, die in de voetsporen treedt van zijn voorvader Sir Francis Drake, een bekende schattenjager. Hij zoekt in Zuid-Amerika, samen met zijn vriend en vaderfiguur Victor Sullivan en zijn vriendin en journaliste Elena Fisher, naar de verloren schat van El Dorado.

Among Thieves[bewerken | bron bewerken]

Zie Uncharted 2: Among Thieves voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het tweede spel was een regelrecht succes, net als het eerste. Op dit avontuur belandt Drake in Nepal en de Himalaya, op zoek naar de verloren stad Shambhala. Opnieuw gaat hij samen op pad met Victor Sullivan en Elena Fisher, die later in het spel voorkomen. Het spel introduceert ook de stealth-methode om naar vijanden te sluipen.
De nieuwe personages in dit spel zijn:

  • Chloe Frazer, zijn nieuwe vriendin
  • Harry Flynn, een voormalige collega van Drake
  • Zoran Lazarevic, een oorlogscrimineel die eveneens op zoek is naar de stad

Drake's Deception[bewerken | bron bewerken]

Zie Uncharted 3: Drake's Deception voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dit derde deel is uitgekomen in november 2011. Het spel gaat vooral over de relatie tussen Victor Sullivan en Nathan Drake, waarbij ze samen op zoek zijn naar Ubar; een verloren stad in de Arabische woestijn. Nieuwe mogelijkheden zijn onder andere tegen meerdere vijanden tegelijk vechten.

The Nathan Drake Collection[bewerken | bron bewerken]

Op 4 juni werd door Naughty Dog en PlayStation Uncharted: The Nathan Drake Collection aangekondigd voor de PlayStation 4. Deze verscheen in oktober 2015 en bevatte een code voor de Multiplayer bèta van Uncharted 4: A Thief's End.

A Thief's End[bewerken | bron bewerken]

Zie Uncharted 4: A Thief's End voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het vierde Unchartedspel werd tijdens de E3-persbijeenkomst in juni 2014 erkend aangekondigd als Uncharted 4: A Thief's End. In het aankondigingsfilmpje dat daarbij werd weergegeven werd duidelijk dat Uncharted 4 medio 2015 zou verschijnen. Het spel is later echter uitgesteld en werd op 10 mei 2016 uitgebracht. In dit deel duikt Nathans (voor dood gewaande) oudere broer op en gaan ze op zoek naar de verloren schat van Libertalia.

Websites[bewerken | bron bewerken]