Naar inhoud springen

Vélocipède

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vélocipèdes op een afbeelding in een Duitse encyclopedie uit 1887.
Bioscoopjournaal uit 1943, met beelden van een wedstrijd verreden met vélocipèdes, ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de ANWB.

Vélocipède is het klassieke woord voor een fiets. De term is waarschijnlijk bedacht in 1818 voor de Franse vertaling van Karl Drais reclamefolder voor zijn ”Laufmachine", de Draisine. Het woord is een samenstelling van het Latijnse velox, veloc- 'snel' + pes, ped- 'voet'.[1]

In sommige talen is vélocipède of een verbastering daarvan het gewone woord voor een fiets: sepeda in het Maleis, velosipēds in het Lets en Велосипед (Velosiped) in het Russisch. Het Franse vélo is er een afkorting van, evenals velo dat soms in Vlaanderen wordt gezegd. Het Nederlandse woord fiets is volgens sommige publicaties ook een verbastering van vélocipède.

In Nederland denkt men bij een vélocipède thans meestal aan een hoge bi, de klassieke fiets met een groot voorwiel en een klein achterwiel. Het woord vélocipède bestond echter reeds voordat de hoge bi werd uitgevonden.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) Hazael, Victoria, 200 years since the father of the bicycle Baron Karl von Drais invented the 'running machine'. Cycling UK (28 februari 2017).