Véronique Caprasse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Véronique Caprasse
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Véronique Caprasse
Geboren Lüdenscheid, 20 november 1951
Kieskring Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel-Hoofdstad
Regio Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Vlag Franse Gemeenschap Franse Gemeenschap
Land Vlag van België België
Functie Politica
Partij FDF / DéFI
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Véronique Caprasse (Lüdenscheid (Bondsrepubliek Duitsland), 20 november 1951) is een Belgisch politica van DéFI en volksvertegenwoordigster.[1]

Levensloop[bewerken]

Caprasse is beroepshalve logopediste.

Ze begon haar politieke loopbaan als gemeenteraadslid van de faciliteitengemeente Kraainem. Van 2004 tot 2012 was ze er schepen. Tevens was ze van 2006 tot 2012 provincieraadslid van Vlaams-Brabant.

In 2010 werd ze door de Franstalige meerderheid van de gemeenteraad voorgedragen als opvolgster van waarnemend burgemeester van Kraainem Arnold d'Oreye de Lantremange die niet benoemd was door overtreding van taalwetten.[2] Toenmalig Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Geert Bourgeois weigerde haar echter te benoemen wegens overtredingen van de taalwetgeving. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 werd ze door de Franstalige eenheidslijst UNION terug voorgedragen als burgemeester, maar Bourgeois weigerde haar te benoemen. Door deze weigeringen had Caprasse de titel aangeduid burgemeester. Caprasse ging daarop in beroep bij de Raad van State en die gaf haar gelijk. Uiteindelijk werd ze op 20 juni 2014 als burgemeester van Kraainem benoemd door Bourgeois en vervolgens op 9 juli 2014 door gouverneur van Vlaams-Brabant Lodewijk De Witte beëdigd.[3] Ze bleef burgemeester in Kraainem tot in december 2015. Sindsdien is ze terug schepen van de gemeente.

Bij de federale verkiezingen van 25 mei 2014 stond Caprasse op de FDF-lijst van de kieskring Brussel-Hoofdstad voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers en werd verkozen.