Völsunga-saga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Völsunga-saga is een 13e-eeuwse sage over de opkomst en ondergang van de clan van de Völsung. Deze Germaanse proza bewerking van de Oude Edda is de oudste bron voor de Noorse versie van het verhaal van Sigurð (Sigurd, Siegfried) en Brunhilde. Richard Wagners opera Der Ring des Nibelungen is mede op deze sage geïnspireerd.

Manuscript[bewerken]

De Völsunga-saga is door een onbekende auteur geschreven in de late 13e eeuw. Het is gebaseerd op eerdere epische gedichten, die in de orale traditie werden overgedragen. Het oudste manuscript waarin de sage is vastgelegd werd bewaard bij de Koninklijke Bibliotheek van Denemarken (Ny kgl. Saml. 1824 b 4to).

Bewerkingen[bewerken]

Het epos Nibelungenlied is gebaseerd op dezelfde verhalen, die vanaf de Middeleeuwen bekend waren in alle Germaanse landen. Naast Wagners opera, is er ook van Ernest Reyer een opera Sigurd. William Morris schreef een episch gedicht The Story of Sigurd the Volsung and the Fall of the Niblungs over dezelfde materie. Ook J.R.R. Tolkien schreef een episch gedicht gebaseerd op deze en andere Oudnoorse bronnen: The Legend of Sigurd and Gudrun.

Literatuur[bewerken]

  • Vǫlsunga saga. Nachwort hrsg. von Uwe Ebel. Metelen/Steinfur, DEV, 1997. ISBN 3-927397-33-4
  • The Saga of the Volsungs. The Norse epic of Sigurd the dragon slayer. Introd. and transl. by Jesse L. Byock. Berkeley, University of California Press, 1990. ISBN 0-520-06904-8

Bron[bewerken]