Valutering

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Valutering is een mechanisme dat een bank hanteert bij het overboeken van bedragen tussen bankrekeningen met als doel rentewinst te behalen - de bank trekt rente gedurende de valutadagen over het overgeboekte bedrag.

Boekings- en valutadata[bewerken]

Er worden extra bancaire kosten gemaakt door de valutering van betalingen. Men onderkent verschillen tussen de boekingsdatum en de valutadatum van een betaling of een ontvangst. De boekingsdatum is de datum waarop de transactie verwerkt wordt door de bank - dit is altijd een werkdag. De eigenaar kan beschikken over de liquiditeiten tot de boekingsdatum. De valuteringsdatum is voor betalingen de dag dat deze niet meer rentedragend is; voor ontvangsten geldt dat dit de dag is dat deze rentedragend wordt. Alleen zondagen en officiële feestdagen zijn geen valutadagen.

Banken[bewerken]

Iedere bank is vrij tot het kiezen van valuteringsregels. De algemene regel die bij banken wordt gehanteerd is als volgt:

  • bij een debetboeking is de valutadatum de verwerkingsdatum minus een dag,
  • bij een creditboeking is de valutadatum de verwerkingsdatum plus een dag.

Dit betekent dat de bank bij een betaling twee dagen rente neemt: een dag van degene die betaalt en een dag van degene die het bedrag ontvangt. Bij een overboeking op maandag beloopt dit zelfs drie dagen: de zondag wordt niet gezien als valutadag en de bank neemt dan als valutadag de zaterdag.

De Rabobank en Triodos Bank kennen geen valutadagen. Er gaan alleen dagen verloren wanneer er een zogenaamde circuitoverschrijding plaatsvindt, dus interbancaire overboekingen van bank naar postbank en vice versa. Ook bij de andere banken kent men transacties zonder het verlies aan valutadagen, namelijk:

  • inter- en intracompany verkeer
  • overboeking vanaf een bepaald bedrag
  • geldmarkt en effecten transacties.

Verbod[bewerken]

Met de komst van de Europese Richtlijn Betaaldiensten in 2009 wordt valutering wel verboden. De "Richtlijn Betaaldiensten in de Interne Markt" is in het najaar van 2007 in werking getreden en moet uiterlijk 1 november 2009 in nationale wetgeving zijn omgezet.

Zie ook[bewerken]