Van Gogh Huis (Drenthe)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Van Gogh Huis (Nieuw-Amsterdam))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Van Gogh Huis
Het Van Gogh Huis en Van Gogh Restaurant
Locatie Veenoord
Coördinaten 52° 43′ NB, 6° 51′ OL
Type Bezoekerscentrum
Thema Vincent van Gogh
Openingsdatum 30 maart 2003
Huisvesting
Gebouwd 1870
Detailkaart
Van Gogh Huis (Drenthe)
Van Gogh Huis
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Van Gogh Huis is een museaal bezoekerscentrum in Veenoord. Hier was in de 19e eeuw een logement gevestigd waar Vincent van Gogh enige tijd gewoond en gewerkt heeft.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vincent van Gogh, Ophaalbrug in Nieuw-Amsterdam, 1883, potlood en aquarel op papier (coll. Groninger Museum)

Het huis werd omstreeks 1870 gebouwd in opdracht van de Assense advocaat en procureur, tevens redacteur van de provinciale Drentsche en Asser Courant, Jan Albert Willinge Gratema. In 1876 kocht Hendrik Scholte het huis, daarna diende het huis onder de naam logement Scholte voor de passagiers van de trekschuiten.

Vincent van Gogh nam hier in 1883 zijn intrek en kreeg de kamer op de bovenverdieping, met balkon, tot zijn beschikking. Hij verbleef hier twee maanden en maakte in die tijd diverse schilderijen en schetsen in Zuidoost Drenthe. Een van deze werken heeft als onderwerp de toenmalige ophaalbrug die vanuit zijn kamer zichtbaar was.

Eind 20e eeuw stond het oude veerhuis op de nominatie gesloopt te worden. Door ingrijpen van de provincie Drenthe is dit voorkomen en is het gebouw gerenoveerd.[1] In 2003 werd bij het Huis een buste van Van Gogh geplaatst, gemaakt door Jikke Jager.

Het Van Gogh Huis kwam in 2019 in het nieuws na een schenking van een schilderij van een café-interieur, gesigneerd door 'Vincent'. Het museum laat onderzoeken of het hier een echt schilderij van Van Gogh betreft.[2]

Huidige bestemming als Van Gogh Huis[bewerken | brontekst bewerken]

Vanuit een restaurant op de begane grond zijn op de bovenverdieping onder andere de slaap- en werkkamer van Vincent van Gogh gereconstrueerd en te bezichtigen. Op de glazen deur bevindt zich een brieffragment in het handschrift van Vincent van Gogh. Er worden ook brieffragmenten van Vincent van Gogh op de wand geprojecteerd. In de filmzaal wordt een film vertoond, die gebaseerd is op de door Ferd Hugas bewerkte briefteksten van Van Gogh, die hij van hieruit schreef. De acteur Mike Reus vertolkt de rol van Vincent van Gogh.

Via de Verlengde Hoogeveense Vaart en het Stieltjeskanaal staat het huis via een toertocht in verbinding met het Museum Meringa, een cultuurhistorisch en landbouwmuseum in Zandpol. De tocht wordt gedaan met de antieke snikke Johannes Veldkamp, wat een vergelijkbare boot is als waarmee Van Gogh naar Nieuw-Amsterdam reisde.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Van Gogh Huis (Drenthe) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.