Variazioni sinfoniche su "Non potho reposare" (Mertens)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Variazioni sinfoniche su
"Non potho reposare"
Componist Hardy Mertens
Soort compositie Variatie (muziek)
Gecomponeerd voor mezzosopraan, harmonieorkest
Andere aanduiding canto della nostalgia
Compositiedatum 2001
Duur ± 22 minuten
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Variazioni sinfoniche su "Non potho reposare" – canto della nostalgia [1] [2] [3] [4] is een compositie voor mezzosopraan en harmonieorkest (symfonisch blaasorkest) van de Limburgse componist Hardy Mertens.

Geschiedenis[bewerken]

"Non Potho Reposare" is een melodie gecomponeerd in 1921 van Giuseppe Rachel. Het is gebaseerd op een liefdesgedicht van de dichter en rechtsgeleerde Salvatore Sini uit het kleine dorpje Sarule in het massief van Gennargentu en geschreven in het dialect van het district Barbagia in centraal Sardinië:

"Non Potho Reposare,
t’assicuro ch’a tie solu bramo,
Canto della nostalgia,
Non potho reposare, amore e coro,
Pessande a tie soe donzi mementu ..."
Vrij vertaald:
("Ik kan niet rusten,
ik verzeker jou, dat ik verlang alleen voor jouw,
zang van nostalgie, ...
Ik kan niet rusten, geliefde van mijn hart,
Ik ben hier, denk aan je ieder moment ... ")

Muziek[bewerken]

In de vroege jaren 1950 was de armoede in Sardinië heel groot, wat tot massale emigratie leidde, verbonden met de hoop op een beter leven. Sardinië ontwikkelde zich tot een arbeidersreservoir voor mindere karweitjes in de geïndustrialiseerde landen van Europa. Vooral de mijnbouwwerken in België, Nederland en Duitsland hadden werk voor de emigranten. Onder deze voorwaarden werd de verre bakermat tot de geliefde en het liefdeslied articuleert zich in het leed alsook in de hoop op hetzelfde moment. In "Non potho reposare" weerspiegelt de sterke band met thuis en de verbondenheid met de geboortestreek, de Sardijnse ziekte, die geworteld is in elke Sardijnse ziel, en die betrekking heeft op de schoonheid en het unieke karakter van hun land en hun eigen diepe gevoelens van eenzaamheid. Dit geldt ook voor de Sardiniërs die nog geen ervaring hebben met emigratie.

Discografie[bewerken]

Het werk werd op cd opgenomen door het Groot Harmonieorkest van de Belgische Gidsen te Brussel onder leiding van Norbert Nozy op het label "hafabramusic Louis Martinus" ES 47.409 – Masterpieces – Cotswold symphony en een dvd door het Landesblasorchester Baden Württemberg onder leiding van Isabelle Ruf-Weber op het label "LBO Baden Württemberg" – WMC Kerkrade 2009.

Orkestratie[bewerken]

  • piccolo, dwarsfluit I+II, hobo I+II, althobo, fagot I+II, klarinet in es, klarinet in bes I+II+III, basklarinet, contrabasklarinet, sopraansaxofoon, altsaxofoon I+II, tenorsaxofoon I+II, baritonsaxofoon, bassaxofoon;
  • trompetten I+II+III+IV, hoorns I+II+III+IV, trombones I+II+III bastrombone, eufonium I+II, tuba I+II;
  • cello I+II, contrabas;
  • pauken, marimba, xylofoon, vibrafoon, glockenspiel, slagwerk I+II+III

Media[bewerken]