Veilig leren lezen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Veilig leren lezen is een structuurmethode voor het aanvankelijk leesonderwijs. De methode, een uitgave van Uitgeverij Zwijsen, wordt gebruikt in groep 3 van de Nederlandse basisschool en in het eerste leerjaar in Vlaanderen. Het is in Nederland en Vlaanderen de meest gebruikte methode voor aanvankelijk lezen. Sinds het verschijnen van de eerste versie van de methode in 1960 hebben bijna 10 miljoen kinderen met deze methode leren lezen. De meest recente versie van de methode verscheen in 2014. Ter onderscheiding van eerdere versies van de methode wordt deze versie aangeduid als de kim-versie.

De eerste versie van deze leesmethode verscheen in 1960 onder de titel Zo leren lezen. Deze versie was bestemd voor katholieke lagere scholen. In 1963 verscheen een neutrale versie onder de titel Veilig leren lezen. De eerste versie van de methode werd ontwikkeld door een werkgroep onder leiding van F.B. Caesar (pseudoniem van Caesarius Mommers). De eerste woorden van deze versie waren boom, roos, vis, vuur, mus, pim.

In 1980 verscheen de eerste vernieuwing van de methode. Omdat de structureerwoorden bij de herziening niet zijn gewijzigd, wordt de uitgave van 1980 aangeduid als de tweede boom-versie. Daarna verschenen achtereenvolgens de eerste maan-versie (structureerwoorden: maan, roos, vis, sok, aan, pen, en) in 1991, de tweede maan-versie in 2003 en de kim-versie in 2014.

De eerste versie van de methode Veilig leren lezen bestond hoofdzakelijk uit leesboekjes, werkbloks, wandplaten en een handleiding. Tot de kim-versie behoren ook computerprogramma's voor de leerling, software voor het digitale schoolbord (Leerkrachtassistent VLL) en een digitaal adviessysteem.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]