Wapenhandelsverdrag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Verdrag inzake de wapenhandel)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Wapenhandelsverdrag of Verdrag inzake de Wapenhandel (Engels: Arms Trade Treaty) is een verdrag van de Verenigde Naties omtrent wapenhandel dat op 2 april 2013 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd aangenomen en op 3 juni voor ondertekening is opengesteld.

De Verenigde Naties organiseerden een Conferentie over het beperken van de internationale wapenhandel in een poging om gewapende conflicten, terrorisme en misdaden tegen de mensheid tegen te gaan. In de zomer van 2012 lukte het niet de conferentie met een verdragstekst af te sluiten, waarna een verlenging volgde. Eind maart 2013 werd overeenstemming bereikt, waarna echter Iran, Syrië en Noord-Korea tegenstemden. Het onderhandelingsresultaat werd vervolgens doorgestuurd naar de Algemene Vergadering, die met dezelfde tegenstemmers en 23 stemonthoudingen het verdrag aanvaardde.

Wanneer 50 lidstaten hebben geratificeerd, wordt het van kracht. Het verdrag was per 25 september 2014 ondertekend door 121 landen (de dag waarop de Verenigde Staten tekenden; eerder tekenden onder meer België, Nederland en Suriname al), maar door slechts 53 landen geratificeerd (wordt het van kracht 24 december 2014).

In het verdrag worden de productie en handel in bepaalde wapens, zoals landmijnen en clustermunitie aan banden gelegd. Verder beoogt het de handel in andere wapens te reguleren met als doel de transparantie van de internationale wapenhandel te vergroten volgens internationaal recht, de illegale export van wapens naar conflictgebieden te voorkomen en de wildgroei aan nationale en regionale regelingen te harmoniseren.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]