Veredelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hoewel het begrip veredelen in de zin van produceren zeer ruim is, en alle fasen van grondstof of halffabricaat tot product kan omvatten, wordt het tegenwoordig in de praktijk vooral gebruikt voor rasverbetering van planten en dieren, en in een zeker aantal gevallen voor het verhogen van de kwaliteit van materialen.

Met een veredelingsbedrijf wordt in de meeste gevallen een plantenveredelingsbedrijf bedoeld. In geval van dieren spreekt men meestal over een fokkerij, hoewel een dergelijk bedrijf niet noodzakelijk op veredeling is gericht, maar ook zuiver op reproductie georiënteerd kan zijn.

In de textielindustrie kent men textielveredeling, waartoe het verven en bleken van textiel behoort.

In de metaalindustrie wordt met veredelen het verbeteren van de eigenschappen door een warmtebehandeling zoals harden en temperen of ontlaten bedoeld.

In de houtverwerkende industrie kent men houtveredeling, welke bewerkingen omvat die de natuurlijke eigenschappen van hout verbeteren, zoals houtverduurzaming.

In de papierindustrie kent men de papierveredeling, die eveneens betrekking heeft op het verbeteren van duurzaamheid en oppervlakte-eigenschappen, zoals aanbrengen van glans, vermindering van porositeit en dergelijke.