Vereniging Nederland-DDR

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Vereniging Nederland-DDR was een in 1974 opgerichte vriendschapsvereniging. De Vereniging Nederland-DDR was een voortzetting van de in 1969 in Nederland opgerichte Breed comité voor de Erkenning van de DDR.

Doelstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Het voornaamste doel was: het verzamelen en beschikbaar stellen van informatie over de Duitse Democratische Republiek, de DDR (ookwel Oost-Duitsland). Men organiseerde onder andere uitwisselingsprogramma's tussen DDR-burgers en Nederlanders. De Vereniging Nederland-DDR hield veel lezingen over bepaalde zaken in de DDR (niet alleen politieke, maar ook over culturele zaken).

Relatie met de DDR[bewerken | brontekst bewerken]

Kort na de oprichting van de Vereniging Nederland-DDR bracht een delegatie van de (PvdA) een bezoek aan de communistische partij Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (SED). Van deze delegatie onder Ien van den Heuvel maakten ook Jan Nagel en het bestuurslid van de Vereniging Nederland-DDR, Frans Uijen deel uit. Jan Nagel verdedigde bij terugkeer de bouw van de Muur als een historische noodzaak, uitspraken waar o.a. Joop den Uyl en Ed van Thijn absoluut niet blij mee waren.

De Vereniging Nederland-DDR was niet erg kritisch over de DDR. Bij de uitzetting uit de DDR van Wolf Biermann en Rudolf Bahro kwamen veel opzeggingen binnen bij de vereniging, omdat het bestuur zich van een stellingname onthield. Pas bij de steun van Egon Krenz aan het neerslaan van de studentenopstand in Peking in 1989 werd enige afstand genomen van de DDR.

De Vereniging Nederland-DDR had geen equivalent in de DDR. Hierdoor was de uitwisseling nogal eenzijdig: de vereniging verspreidde als onderdeel van het lidmaatschap de Oostduitse uitgave 'DDR-Revue', maar in de DDR werd geen informatie over Nederland verspreid. Financieel was de vereniging ook in belangrijke mate afhankelijk van inkomsten uit de DDR: de advertentie-inkomsten van DDR-bedrijven bedroegen ongeveer de helft van het budget van de vereniging.

Drie dagen na het einde van de DDR, op 6 oktober 1990 werd de vereniging opgeheven.

Bekende bestuursleden[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende leden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]