Vert ramp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vert ramp met beschrijving

Een vert ramp (verticale helling) is een soort van halfpipe, meestal rond de 4 - 5 meter hoog toegepast en gebruikt in rolschaatsbanen.

Omschrijving[bewerken]

Dergelijke hellingen vallen onder de categorie vert ramp als het bovenste stuk onder de coping (ijzeren 'paal' bovenaan de rand) precies 90° is, dus precies verticaal omhoog loopt.

Vorm[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie halfpipe voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een halfpipe heeft een vorm van een grote halve buis. Skateboarders en rollerskaters gaan heen en weer in dwarsrichting door de buis. Maar ook mountainbikers. Door op het goede moment door je knieën te gaan en je gewicht te verdelen (in alle sporten) kan je snelheid maken. In het midden is een recht stuk aangebracht tussen de 'transitions' (stuk wat bol omhoog loopt) zodat de persoon tijd heeft om zich klaar te maken voor zijn volgende sprong. In oude versies van vert ramps was dit niet het geval.

Materiaal[bewerken]

De meeste vert ramps zijn van hout gemaakt, en zijn dan ook indoor. In Amerika vind je ook houten vert ramps buiten, in streken met weinig neerslag. Een ander bouwmateriaal is staal. De voordelen hiervan zijn dat het duurzaam is, plus dat het daarna recyclebaar is. Nadelen zijn dat het erg glad kan zijn, en kan plakken. Als het te warm wordt kan je lelijke brandwonden krijgen als je valt. Bij hout zijn splinters natuurlijk een nadeel.

Wedstrijden[bewerken]

De vert ramp is een standaard locatie voor wedstrijden. De helft van de wedstrijden bij de X Games vindt hier dan ook plaats. Onder andere skateboarders, inline skaters en BMX'ers strijden hier om een medaille.