Verwaltungsgemeinschaft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een Verwaltungsgemeinschaft is een samenwerkingsverband in de Duitse deelstaten Baden-Württemberg, daar officieel Vereinbarte Verwaltungsgemeinschaft, Beieren, Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen. In het algemeen worden er samenwerkingsverbanden van publieke diensten mee bedoeld. Een goed voorbeeld hiervan is de Verwaltungsgemeinschaft tussen de Duitse Hogeschool van de Federale Overheid voor Openbaar Bestuur en de Bondsacademie voor Openbaar Bestuur.

In 2011 zou de Verwaltungsgemeinschaft als bestuursvorm in Saksen-Anhalt ophouden te bestaan, maar door een gerechtelijke uitspraak in februari 2013, is de opheffing van de Verwaltungsgemeinschaft Gernrode/Harz ongeldig verklaard.

Verwaltungsgemeinschaften bestaan uit verschillende gemeenten in hetzelfde district. Ze hebben een eigen politieke vertegenwoordiging inclusief een voorzitter, die in sommige samenwerkingsverbanden de titel burgemeester voert. In Baden-Württemberg is in de plaats van Verwaltungsgemeinschaft ook Gemeindeverwaltungsverband gebruikelijk. Daar wordt de taak van voorzitter van het samenwerkingsverband waargenomen door de burgemeester van de "vervullende gemeente", de hoofdplaats van het samenwerkingsverband. In Thüringen bestaan zowel Verwaltungsgemeinschaften als vervullende gemeenten.

Dit openbaar lichaam voert voor de deelnemende gemeenten een aantal gemeentelijke taken uit. Tot de taken behoren onder meer het maken van bestemmingsplannen, het financieel beheer en de afvalwaterzuivering, in Nederland de taak van een waterschap. Het precieze takenpakket dat het samenwerkingsverband van de gemeenten overneemt wordt in de instellingsbeschikking van het samenwerkingsverband door het betreffende deelstaatparlement bepaald. Daar kunnen bijvoorbeeld de organisatie van het basisonderwijs en het beheer van wegen onder vallen.