Verwaltungsgemeinschaft Östlicher Saalkreis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ligging Verwaltungsgemeinschaft Östlicher Saalkreis

In de voormalige Verwaltungsgemeinschaft Östlicher Saalkreis werkten acht gemeenten uit de Saalekreis in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt samen ter vervulling van de gemeentelijke taken. Juridisch gezien behielden de deelnemende gemeenten hun zelfstandigheid.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De verwaltungsgemeinschaft werd op 1 januari 2005 opgericht. De oorspronkelijk tot de Verwaltungsgemeinschaft behorende gemeente Brachstedt is op 30 mei 2006 overgegaan naar de Verwaltungsgemeinschaft Götschetal-Petersberg. Op 1 januari 2010 werden de gemeenten Niemberg, Oppin en Schwerz door de stad Landsberg geannexeerd. Op 20 april 2010 is de gemeente Braschwitz eveneens door de stad Landsberg geannexeerd. Nadat op 1 september 2010 de gemeenten Peißen en Hohenthurm ook in de gemeente Landsberg opgingen bleef Landsberg als enige deelnemende gemeente over, en kwam er een eind aan Verwaltungsgemeinschaft Östlicher Saalkreis.

Deelnemende gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende gemeente met bijbehorende Ortsteile namen delen in de Verbandsgemeinde:

  • Hohenthurm, met Rosenfeld
  • Landsberg, stad, met Bageritz, Braschwitz, Dammendorf, Eismannsdorf, Gollma, Gütz, Klepzig, Kneipe, Kockwitz, Landsberg, Lohnsdorf, Maschwitz, Niemberg, Oppin, Queis, Reinsdorf, Reußen, Schwerz, Sietzsch, Spickendorf, Wiedersdorf, Wölls-Petersdorf, Plößnitz en Zwebendorf
  • Peißen, met Rabatz, Stichelsdorf en Zöberitz