Videotheek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Videotheek in Iowa, Verenigde Staten

Een videotheek is een bedrijf dat voorbespeelde beelddragers (voornamelijk dvd's en voorheen ook videobanden) verhuurt aan particulieren.

Op het moment dat de bezoekersaantallen van een film in de bioscoop beginnen terug te lopen, komt die film in het assortiment van de videotheek terecht, meestal eerst als duurdere dagfilm en later als goedkopere weekfilm. Er zijn naast algemene videotheken ook videotheken die bijvoorbeeld uitsluitend filmhuisfilms verhuren, of uitsluitend erotische films.

In de jaren 80 nam het aantal videotheken sterk toe dankzij de komst van de videorecorder. De videotheken boden verschillende videoformaten aan (Betamax, VHS, Video 2000). In de jaren 90 richtten de videotheken zich meer op VHS en cd. In het begin van 21e eeuw verhuren de bedrijven alleen dvd's aan de klanten. De meeste videotheken bieden nu ook films in blu-ray formaat aan. Door internet, filesharing en video on demanddiensten verdwenen de meeste standaardvideotheken, de overgebleven zaken zijn vaak uitgegroeid tot entertainmentwinkels met een breder assortiment.

Huurabonnement[bewerken | brontekst bewerken]

Sommige videotheken hebben abonnementen voor een vast bedrag per maand waarmee men onbeperkt films kan lenen. Er is alleen een beperking van het aantal films dat men tegelijk te leen heeft.