Vin Mariani

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Engelstalige affiche van Jules Chéret

Vin Mariani is een in 1863 door de in Parijs gevestigde Corsicaan Angelo Mariani (1838-1914) ontwikkelde drank die bestond uit een combinatie van Bordeauxwijn en coca-extract.

De verkwikkende werking van het medicinale drankje was spectaculair en leidde in Europa tot een rage. Het betekende het begin van de populariteit van de, van origine Zuid-Amerikaanse, coca in Europa. Ook in Noord- en Zuid-Amerika en in Indochina opende Mariani vestigingen van zijn bedrijf. Hij maakte reclame voor zijn product door aanbevelingen van beroemdheden te verzamelen. Prominenten als koningin Victoria, en de Amerikaanse president McKinley verleenden hun medewerking. Het hoogtepunt was echter de pauselijke goedkeuring door Leo XIII, die Mariani met een speciale gouden medaille onderscheidde.

De Amerikaan John Pemberton nam Mariani's idee over voor een drank die hij Pemberton's French wine coca noemde. Nadat in Pembertons thuisbasis Atlanta in 1886 een verbod op alcoholische dranken werd uitgevaardigd, verving hij de wijn door siroop en noemde hij het drankje Coca-Cola.

Beroemde gebruikers van Vin Mariani[bewerken]

Arthur Conan Doyle, Alexandre Dumas, Thomas Edison, Anatole France, Henrik Ibsen, Robert Louis Stevenson, Jules Verne, Koningin Victoria, Émile Zola