Naar inhoud springen

Visolie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door DrAttendoloSforza (overleg | bijdragen) op 15 feb 2020 om 15:31. (→‎Bronnen: toevoeging aan bronnen "Low incidence of cardiovascular disease among the Inuit--what is the evidence?")
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Visoliecapsules

Visolie is geraffineerde olie afkomstig uit vis. Visolie kan bedoeld zijn voor menselijke consumptie of voor verwerking in diervoeders.

Productie

Voor de productie van 1 liter visolie is (afhankelijk van de soort vis) 20-100 kilogram wilde vis nodig. Er wordt per jaar ruim 1 miljard liter visolie gemaakt. Visolie is afkomstig uit makreel, haring, tonijn, zalm, sardines en ansjovis.

Overigens is het niet de vis zelf die de gezonde omega 3-vetzuren produceert, maar komen deze uit de voeding van de vis: algen kunnen omega 3-vetzuren aanmaken, en zij worden gegeten door kreeftjes die weer door vissen worden gegeten. Zo komen de gezonde vetzuren in de voedselketen terecht.

Gezondheidsclaims

Visolie bevat twee omega 3-vetzuren, EPA en DHA, deze vetzuren zijn belangrijk maar vis of visolie is niet de enige bron van omega 3. Vanwege deze vetzuren wordt vaak van visolie beweerd gunstig voor de gezondheid te zijn. Sommige onderzoeken suggereren dat zij hart en bloedvaten beschermen tegen onregelmatige hartslag, trombose (bloedpropjes), vorming van plaque, en ontsteking.[1] Dit sluit echter niet aan bij de consensus en beweringen over deze gezondheidsclaims zijn niet toegestaan bij de promotie en verkoop van producten in de Europese Unie [2].

De EFSA (European Food Safety Authority) heeft geen gezondheidsclaims toegestaan over visolie. Er mogen geen beweringen gemaakt worden over gezondheidsvoordelen in de marketing, promotie, productbeschrijving en andere uitingen over visolie [3]. Zo mag er onder de europese regelgeving geen gezondheidsclaims gemaakt worden over het bloedverdunnend effect, positief effect op hart en lipide niveaus van bloed. positief effect op sterke botten, kalkopname, calcium niveau's in urine, positief effect op gewrichten, ontstekingsremmende werking, verbetering van cognitieve functies en voordelen voor de huid.

Depressie

Een groot aantal onderzoeken heeft inmiddels een duidelijke omgekeerde correlatie aangetoond tussen omega-3 inname en depressie. Omega-3 vetzuren hebben een preventieve werking en bij een al aanwezige depressie zal het de symptomen duidelijk verminderen. De beste resultaten worden behaald in combinatie met standaardtherapie.[4] Hier lijkt geen consensus over en er zijn geen gezondheidsclaims toegestaan in de Europese Unie [3]

Onzekerheid en mogelijke negatieve effecten

Hoe omega-3-vetten precies werken is nog onbekend. De uitkomsten van epidemiologisch en experimenteel onderzoek vertonen tegenstrijdigheden, van een gunstig effect op borstkanker tot een vergroot risico op prostaatkanker bij mannen die veel omega-3-vetzuren binnenkrijgen. In 2009 werd een serie onderzoeken in een meta-analyse vergeleken: de enige harde conclusie die hieruit volgde, was dat de vetzuren beschermen tegen een plotselinge hartaanval door hartritmestoornis.[5]

Vis of visolie

Het is nog niet zeker of het binnenkrijgen van visolie uit capsules hetzelfde effect oplevert als het eten van vette vis. De Gezondheidsraad adviseert om eenmaal per week vis te eten, bij voorkeur vette vis.[5] Gezondheidsraad refereert echter aan achterhaalde toegestane gezondheidsclaims van de EFSA. De EFSA adviseerd wel EPA en DHA in het dieet, maar adviseert geen visolie als bron[6]

Bronnen

Zie ook