Vlag van Murcia (autonome gemeenschap)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Vlag van Murcia)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Murcia

De vlag van Murcia toont vier goudkleurige kastelen en zeven koninklijke kronen op een rood (crimson) veld. Het is een banier van het wapen van Murcia. De vlag werd aangenomen op 26 maart 1979 door middel van de aanname van het Statuut van Autonomie van de Regio van Murcia; in artikel 4 van dit statuut staat de vlag beschreven.

De vier kastelen in de hoek linksboven staan voor de vier streken van Murcia en de per streek verschillende karaktertrekken van de bevolking: het binnenland (Castiliaans), de kuststreek (Arabisch), het oosten (Valenciaans) en het zuiden (Andalusisch). De kastelen symboliseren ook het feit dat Murcia enige tijd een frontregio was tussen Spanje en het islamitische Koninkrijk Granada.

De zeven kronen, in vier rijen van respectievelijk één, drie, twee en één, staan voor de achtereenvolgende privileges die de Spaanse koningen aan Murcia schonken.

De gebruikte kleur rood is eigenlijk de kleur van de stad Cartagena en is mogelijk een concessie aan mensen uit Cartagena die zich het liefst van Murcia zouden willen afscheiden.