Vlag van Schouwen-Duiveland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Schouwen-Duiveland

De vlag van Schouwen-Duiveland[1] is vastgesteld op 22 december 2005 door de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland. Het is een ontwerp van de heer J.F. van Heijningen. De vlag is geïnspireerd door het gemeentewapen en gebaseerd op de wapens van de voormalige eilanden Schouwen en Duiveland[2] De elementen van de vlag zijn ook opgenomen in het wapen van Schouwen-Duiveland.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De vlag kan als volgt worden beschreven:

Vier banen, waarvan de hoogten zich verhouden als 2:3:3:2, geel, blauw wit, zwart, de beide middelste golvend, waarop een figuratie, waarvan de hoogte gelijk is aan 1/2 van de hoogte van de vlag, bestaande uit een zeemeerman en een zeemeermin, toegewend en hand in hand, van het een in het ander.[3]

Opmerking: zoals bij Nederlandse vlaggen gebruikelijk, is de figuratie op 1/3 van de vlaglengte, gerekend vanaf de mastzijde, geplaatst.

Verklaring[bewerken | brontekst bewerken]

Kleuren en figuratie zijn ontleend aan het gemeentewapen. De golvende banen met de zeemeerman en -min en de kleuren geel, blauw en wit zijn afkomstig uit het wapen van Schouwen. De kleuren wit en zwart, ontleend aan het wapen van Duiveland, staan voor Duiveland. Het gouden schildhoofd dat veel wapens van Duivelandse gemeenten hadden, maakt het geel tot een Duivelandse kleur.

Verwante afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Eilandvlag[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente gebruikte tot 2007 een logovlag. De heer Theun Okkerse stoorde zich daar zo aan dat hij in 2006 een eilandvlag ontwierp, die enigszins lijkt op de huidige gemeentevlag. De eilandvlag toont de figuratie van zeemeerman en zemeermin in zwart op de zeven blauwe en witte golvende banen van de Zeeuwse vlag. De figuratie en kleur verwijzen naar de verenigde delen van het eiland.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. De eerste versie van dit artikel is gebaseerd op Gemeente Schouwen-Duiveland (2007): De gemeentevlag, geraadpleegd op 10 november 2007.
  2. Zie voor de vlaggen van de gemeenten die in Schouwen-Duiveland zijn opgegaan Flags of the World (2006): Schouwen-Duiveland (The Netherlands).
  3. * van Westerhoven, Marcel (15 december2009). Vlag en wapen voor de gemeente Schouwen-Duiveland. Vlag! 2 (4)