Vlag van Zeeland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Zeeland
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van Zeeland
Details
Gebruik Vexillologisch symbool voor een nationale vlag te land en ter zee? Provinciale vlag
Verhouding 2:3
Aangenomen 14 januari 1949
Ontwerp Vier blauwe en drie witte golvende banen met daarop het schild en de kroon van het Zeeuwse wapen
Ontwerper T.A.J.W. Schorer
Kleuren PMS
Blauw: 300U of C
Wit: opaque
Geel: 115U of C
Rood: 032U of C
Groen: 355U of C
Zwart: opaque
Jurisdictie Zeeland
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De vlag van Zeeland is ontworpen in 1948 en officieel door de Gedeputeerde Staten vastgesteld op 14 januari 1949, naar een ontwerp van het toenmalige lid van de Provinciale Staten van Zeeland, T.A.J.W. Schorer.[1]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De vlag wordt in het besluit als volgt beschreven:

Een blauwe vlag, waarover drie gegolfde witte banen, ieder van een zevende der vlaghoogte en over alles heen in het midden, als hartschild, het gekroonde wapen van Zeeland.

Symboliek[bewerken | brontekst bewerken]

In het midden van de vlag staan het schild en de kroon van het Zeeuwse wapen afgebeeld. De vlag toont verder vier blauwe en drie witte golvende banen. De blauwe strepen moeten de golven voorstellen en symboliseren het constante gevecht met het water.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de ongeveer eerste vijftien jaar na de Tweede Wereldoorlog gingen de Nederlandse provincies eigen vlaggen aannemen. In Zeeland vroeg men zich af hoe de Zeeuwse vlag er uit moest gaan zien, waarbij vooral de vraag op kwam of de vlag moest lijken op de Nederlandse vlag of dat eerder de kleuren uit het Zeeuwse wapen moesten worden opgenomen.[1] Ook twijfelde men of het verantwoord was om het wapen in de vlag te plaatsen, aangezien dit in Nederland weinig gebruikelijk is.[2] Uiteindelijk zouden Gedeputeerde Staten kiezen voor een ontwerp van het toenmalige Statenlid Schorer. Aanvankelijk wilden de Statenleden een vlag van drie blauwe en drie witte banen. Schorer stelde dat een zevenbanige vlag evenwichtiger is en dat donkere randen aan de onder- en bovenkant beter afsteken tegen de lucht; daarom is de huidige vlag aangenomen.[1]

De Zeeuwse vlag verwierf bekendheid door de Watersnood van 1953, die de strijd van de Zeeuwen tegen het water in het middelpunt van de wereldbelangstelling zette. De tegen het water opklimmende leeuw werd zo een symbool van strijd, lijden en internationale solidariteit.

Lodewijk van den Berg nam op 29 april 1985 de Zeeuwse vlag samen met de vlag van Axel mee de ruimte in.[3]

Vlaggen gebaseerd op de Zeeuwse vlag[bewerken | brontekst bewerken]

De blauw-witte golvende banen in de vlag van de city Lewes in de Verenigde Staten zijn gebaseerd op de Zeeuwse vlag.[4] Oorspronkelijk lag op de plaats waar tegenwoordig Lewes ligt de Nederlandse nederzetting Swaanendael.