Museum Vleeshuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MusErfAnt (overleg | bijdragen) op 28 aug 2013 om 15:53.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Vleeshuis te Antwerpen

Het Vleeshuis in Antwerpen is een voormalig gildehuis. Het is tegenwoordig een museum gelegen tussen de 3 Hespenstraat en de Repenstraat aan de Vleeshouwerstraat. De helling waar de 3 Hespenstraat op de Burchtgracht uitkomt staat ook als 'den Bloedberg' bekend.

In de middeleeuwen ontstonden er in Antwerpen gebouwen voor verkopers om hen de mogelijkheid te geven op een overdekte plaats handel te drijven. Het Vleeshuis werd in 1250 gebouwd nabij de burcht van Antwerpen (Het Steen) specifiek om er geslachte dieren te verkopen.

Rond 1500 werd het gebouw te klein en door verwaarlozing was het ook vervallen. De gilde van de slagers besloot om een nieuw vleeshuis te bouwen, vlak bij de Veemarkt. Daar werden de dieren geslacht en versneden. Het nieuwe gebouw moest ruimte bieden voor 62 slagers, vergaderruimtes en opslagplaatsen. Herman de Waghemakere ontwierp het gebouw en tussen 1501 en 1504 werd het gebouwd. Het is een laat-gotisch gebouw opgetrokken in rode baksteen en witte zandsteen.

Tijdens de bezetting van de Fransen in 1793 werden de gilden afgeschaft. Het Vleeshuis werd sindsdien enkel nog als opslagplaats gebruikt.

Na 1830 namen verschillende kunstenaars hun intrek in het gebouw. Onder andere Nicaise de Keyser werkte er.

De toenmalige Provinciale Commissie voor Monumentenzorg besliste om in het Vleeshuis een museum in te richten voor de stukken uit de oudheid die in Antwerpen waren gevonden. Het Antwerpse stadsbestuur liet het gebouw renoveren en in 1913 opende het museum. De bedoeling was om een zo breed mogelijk beeld te tonen van kunstproductie van de oudheid tot het heden. Het museum bezat een collectie metaal, ceramiek, iconografie, onderdelen van architectuur en interieur en muziekinstrumenten.

Vanaf de jaren 1970 kwamen de muziekinstrumenten steeds meer op de voorgrond. Geleidelijk aan vormde het museum zijn vaste tentoonstelling om. Na een korte sluiting in 2006 opende het Vleeshuis opnieuw zijn deuren. Het kreeg vanaf dan de ondertitel 'Klank van de Stad'.

Tijdens de zomervakantie organiseert het Vleeshuis | Klank van de Stad beiaardconcerten in de kathedraal.

Afbeeldingen

Externe link