Naar inhoud springen

Volksblad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Volksblad
Type dagblad
Formaat broadsheet
Eerste editie 18 november 1904
Uitgeverij(en) Naspers
Oplage 28.220[1]
Lezersbereik 142.500[2]
Redacteur(en) Jonathan Crowther
Land(en) Zuid-Afrika
Regio(s) Vrijstaat,
Noord-Kaap
Talen Afrikaans
Nederlands (tot 1917)
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media
Kantoor

Volksblad is een Zuid-Afrikaans, Afrikaanstalig dagblad voor de Vrijstaat en Noord-Kaap. Het is de oudste Afrikaanstalige krant en een van de oudste van Zuid-Afrika. Het hoofdkantoor is gevestigd in Bloemfontein, de uitgever is Naspers.

De geschiedenis van Volksblad begint op 18 november 1904, toen de Nederlandse drukker Hendrik de Graaf in Potchefstroom het Nederlandstalige weekblad Het Westen oprichtte. De krant zette zich in voor de belangen en de ontwikkeling van de Afrikaner bevolking in de voormalige Boerenrepublieken Oranje Vrijstaat en Transvaal, die zwaar geleden had onder de Tweede Boerenoorlog (1899-1902). In maart 1915 werd de nationalistische krant omgedoopt tot Het Volksblad en in 1916 verhuisde het hoofdkantoor naar Bloemfontein. In 1917 voltrok zich de tweede naamsverandering tot Die Volksblad en begon de krant in het Afrikaans te schrijven. In 1925 werd Die Volksblad een dagblad.

Sinds de jaren negentig spreekt Volksblad nadrukkelijk ook de andere bevolkingsgroepen in de Vrijstaat en Noord-Kaap aan, met name de kleurlingen maar ook de zwarten, getuige de drietalige ondertitel Saam kan ons - Together we can - Hammoho re ka kgona (de laatste is in Sotho, de meest gesproken taal in de Vrijstaat).

Hoewel de krant vergeleken met Die Burger en Beeld een bescheiden, gestaag groeiende oplage van bijna 30.000 exemplaren heeft, is het lezersbereik in de dunbevolkte provincies Noord-Kaap en Vrijstaat zeer groot.

Hoewel het dagblad zelf geen Nederlandse artikelen meer schrijft, publiceert zij soms Nederlandstalige opiniestukken over Zuid-Afrika. Deze opiniestukken worden onvertaald gepubliceerd en verschenen dikwijls eerder in dagbladen in Nederland en Vlaanderen.

[bewerken | brontekst bewerken]