Vrede van Zsitvatorok
De Vrede van Zsitvatorok werd gesloten op 11 november 1606 in Zsitvatorok (waar de rivier Žitava in de Nitra uitmondt, nu Žitavská Tôňa in Slowakije) tussen de Habsburgse monarchie, door aartshertog Matthias, en het Ottomaanse Rijk, door sultan Ahmed I.
Context en overeenkomst
[bewerken | brontekst bewerken]Na het Verdrag van Adrianopel (1568) heerste er tussen de beide partijen een relatieve rust tot de wāli van de Eyalet Bosnië, Telli Hasan Pasha de strategische stad Bihać veroverde. Dit was het begin van de Vijftienjarige Oorlog. Na een lange oorlog had geen van beide partijen vooruitgang geboekt en besloot men om rond de tafel te gaan zitten.
Buiten enkele minimale grensaanpassingen werd overeengekomen dat er een eenmalige schatting van 200 000 gulden zou worden betaald, in de plaats van een jaarlijkse tribuut. Vanaf nu erkenden de beide heersers elkaar als gelijkwaardig, keizer van West en keizer van Oost. De grote overwinnaar was het vorstendom Transsylvanië, dat zijn autonomie verkreeg.
Het verdrag zou stand houden tot de Oostenrijks-Turkse Oorlog (1663-1664).
- Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Frieden von Zsitvatorok op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.