Vrijboord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Machaerus (overleg | bijdragen) op 10 dec 2018 om 22:09. (Wijzigingen door 82.72.0.211 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Zandcee)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Vrijboord is de afstand van de bovenkant van de deklijn tot de bovenkant van de van toepassing zijnde lijn van het uitwateringsmerk.

Het vrijboord is de verticale afstand tussen de waterlijn en het vrijboord- of meetdek — het dek waar het water het schip in kan lopen. Het is van belang bij de veiligheid van schepen; er moet bij een schip altijd voldoende vrijboord overblijven om veilig te kunnen varen. Op het binnenwater volstaat een kleiner vrijboord dan op zee, aangezien de golven en de bewegingen van een schip op zee groter zijn.

In de zeevaart is vrijboord de afstand van de bovenkant van de deklijn tot de bovenkant van de van toepassing zijnde lijn van het uitwateringsmerk. De deklijn bevindt zich vaak enige afstand onder het hoogst, doorlopen dek dat waterdicht kan worden afgesloten.

Formeel wordt in de binnenvaart met dit begrip de afstand aangegeven tussen het vlak van de grootste inzinking en het daaraan evenwijdige vlak door het laagste punt van het gangboord of, bij ontbreken van een gangboord, het laagste punt van het vaste boord.

Zie ook