Vrouw Maria (schip, 1748)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Vrouw Maria)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vrouw Maria
De Vrouw Maria
De Vrouw Maria
Algemene kenmerken
Type Zeilschip
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Vrouw Maria was een Nederlands zeilschip dat op 9 oktober 1771 zonk in de Oostzee in de territoriale wateren van Finland ter hoogte van Nagu.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Vrouw Maria vertrok op 5 september 1771 uit Amsterdam met als bestemming Sint-Petersburg. Op 23 september werd Helsingør (Denemarken) aangedaan. Op 3 oktober kwam het schip in een storm terecht en liep aan de grond bij het eiland Jurmo. Het schip werd lek geslagen. De pogingen van de bemanning om het schip te redden waren echter tevergeefs. Na enkele dagen zonk de Vrouw Maria op 9 oktober.

In 1999 werd het scheepswrak ontdekt door Rauno Koivusaari (Pro Vrouw Maria).

Lading[bewerken | brontekst bewerken]

Tot de lading behoorden 27 schilderijen van de hand van Hollandse meesters, door Catharina II van Rusland aangekochte kunstwerken bestemd voor de Hermitage (onder meer schilderijen van Gerrit Dou, Gabriel Metsu en Philips Wouwerman). De waardevolle werken waren op een veiling aangeboden na het overlijden van kunstverzamelaar Gerrit Braamcamp.

De lading bestond verder uit suiker, textiel, kleurstoffen en kleipijpen.

Berging[bewerken | brontekst bewerken]

De in maart 2008 voltooide sonar- en röntgenonderzoeken hebben uitgewezen dat de romp in een verrassend goede staat verkeert. Het schip bevindt zich op een diepte van 41 meter. Het is de bedoeling dat het wordt geborgen en tentoongesteld. Een Russisch fonds voor behoud van cultureel erfgoed is bereid gevonden om de operatie te financieren.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]