Vruchtenwijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gistende aardbeienwijn

Vruchtenwijn is de alcoholische drank die wordt verkregen na het vergisten van sap van andere vruchten dan druiven. Volgens een Frans decreet uit 1907 moet wijn uit het sap van verse of gedroogde druiven bereid worden. Wanneer men het sap van andere vruchten dan druiven laat vergisten, heet het product vruchtenwijn. Voorbeelden van vruchtenwijn zijn bijvoorbeeld appelwijn, perenwijn of bessenwijn.

Ten noorden van de Loire wordt in Normandië en Bretagne een appelwijn gemaakt die cider wordt genoemd. Perenwijn is een gelijkaardige drank die van peren wordt gemaakt. Verder kan wijn gemaakt worden van rijst (rijstwijn) en honing (mede). Bloedwijn is wijn waaraan kunstmatig versterkende stoffen zijn toegevoegd, zoals ijzerverbindingen, calciumglycerofosfaat en ginseng.

De vergistingtijd varieert van enkele dagen tot maximaal drie weken. Dit is afhankelijk van het gewenste alcoholpercentage. Het product dat hieruit komt is dan nog troebel. Om dit helder te krijgen wordt het product in tanks geklaard. De grove deeltjes in het product zullen dan op natuurlijke wijze bezinken. Vervolgens wordt het product gefilterd. Dan is de heldere vruchtenwijn klaar voor het verdere productieproces. Om de wijn te kunnen leveren wordt het product in flessen gedaan (gebotteld). Om oxidatie tegen te gaan wordt de productie gepasteuriseerd en/of steriel gefiltreerd voordat de wijnen gebotteld worden.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]