Vuistbal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een vuistbalspeelster in actie

Vuistbal is een van de oudste balsporten ter wereld. In de Romeinse oudheid ten tijde van keizer Gordianus III (ca. 240 n.Chr.) werd het spel reeds vermeld. Ook uit de middeleeuwen zijn geschriften bekend over vuistbal. Sinds 1965 worden er Europese kampioenschappen gespeeld, terwijl het eerste wereldkampioenschap in 1968 plaatsvond.

Duitse kolonisten namen het spel van hun geboorteland mee naar Amerika en veranderden daar enkele regels. De sport wordt ook in Afrika en Zuid-Amerika beoefend. Omdat de bal vaak snelheden van boven de 120 km/u kan bereiken, is vuistbal voor het publiek een spectaculaire sport.

Nederland[bewerken]

In Dronten is in september 2016 de Fistball Club Dronten opgericht[1]

Spelregels[bewerken]

Vuistbal kan zowel in een binnenaccommodatie als buiten op een grasveld gespeeld worden. De afmetingen van het speelveld bedragen 50 × 20 meter. Een wedstrijd wordt in de hal gespeeld over sets, net als bijvoorbeeld bij volleybal of tennis. De set wordt gewonnen door de partij die het eerste 20 punten heeft behaald. Een verschil van 2 punten is hierbij vereist. Zo nodig wordt er doorgespeeld tot een partij een voorsprong van twee punten heeft behaald, dan wel als eerste het vijfentwintigste punt maakt.

Op buitenvelden is de internationale speelduur tweemaal twintig minuten. Het spel start met de opslag en eindigt als een der partijen een fout maakt, dan wel als de speeltijd voorbij is. Er wordt gespeeld met een team van vijf personen. Elke ploeg heeft drie wisselspelers, die na elke fout gewisseld kunnen worden.

Zoals de naam van de sport al aangeeft, wordt de bal met de vuist, of eventueel met de onderarm, over het net gespeeld. De duim is in de vuist verborgen. De ontvangende ploeg mag de bal driemaal rondspelen, direct of met ten hoogste eenmaal stuiten. De bal moet vervolgens over het twee meter hoge net naar de speelhelft van de andere ploeg geslagen worden.

De telling geschiedt op basis van 'fouten'. Als het ene team een fout maakt, krijgt het andere team een punt. Fouten zijn:

  • het incorrect ontvangen van de opslag
  • een bal buiten de aangegeven lijnen slaan
  • de bal meer dan één maal in het eigen speelveld laten stuiten
  • meer dan drie keer rondspelen

Externe links[bewerken]