Vuistbal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een vuistbalspeelster in actie

Vuistbal is een van de oudste balsporten ter wereld. In de Romeinse oudheid ten tijde van keizer Gordianus III (ca. 240 n.Chr.) werd het spel reeds vermeld. Ook uit de Middeleeuwen zijn geschriften bekend over vuistbal. Sinds 1965 worden er Europese Kampioenschappen gespeeld, terwijl het eerste Wereldkampioenschap in 1968 plaatsvond.

Duitse kolonisten namen het spel van hun geboorteland mee naar Amerika en veranderden daar enkele regels. De sport wordt ook in Afrika en Zuid-Amerika beoefend. In Nederland en België wordt ze momenteel nauwelijks gespeeld. Omdat de bal vaak snelheden van boven de 120 km/u kan bereiken is vuistbal voor het publiek een spectaculaire sport.

Spelregels[bewerken]

Vuistbal kan zowel in een binnenaccommodatie als buiten op een grasveld gespeeld worden. De afmetingen van het speelveld bedragen 50 x 20 meter. Een wedstrijd wordt in de hal gespeeld over sets, net als bijvoorbeeld bij volleybal of tennis. De set wordt gewonnen door de partij die het eerste 20 punten heeft behaald. Een verschil van 2 punten is hierbij vereist. Zo nodig wordt er doorgespeeld tot een partij een voorsprong van twee punten heeft behaald, dan wel als eerste het vijfentwintigste punt maakt.

Op buitenvelden is de internationale speelduur tweemaal twintig minuten. Het spel start met de opslag en eindigt als één der partijen een fout maakt, dan wel als de speeltijd voorbij is. Er wordt gespeeld met een team van vijf personen. Elke ploeg heeft drie wisselspelers, die na elke fout gewisseld kunnen worden.

Zoals de naam van de sport al aangeeft, wordt de bal met de vuist, of eventueel met de onderarm, over het net gespeeld. De duim is in de vuist verborgen. De ontvangende ploeg mag de bal driemaal rondspelen, direct of met ten hoogste één maal stuiten. De bal moet vervolgens over het twee meter hoge net naar de speelhelft van de andere ploeg geslagen worden.

De telling geschiedt op basis van 'fouten'. Als het ene team een fout maakt, krijgt het andere team een punt. Fouten zijn:

- het incorrect ontvangen van de opslag
- een bal buiten de aangegeven lijnen slaan
- de bal meer dan één maal in het eigen speelveld laten stuiten
- meer dan drie keer rondspelen

Speelveld[bewerken]

Officiële afmetingen van een vuistbalveld

Vuistbal kan zowel binnen als buiten gespeeld worden. Als binnenveld gebruikt men vaak een officieel handbalveld, dat 40 op 20 meter meet. Een buitenveld heeft afmetingen van 50 op 20 meter. De buitenlijnen behoren tot het veld. Wanneer de bal dus een lijn raakt telt dit niet als fout en gaat het spel gewoon verder. Het veld wordt in tweeën gesplitst door een gestreept lint op een hoogte van 2m. De opslaglijn bevindt zich op 3 meter van dit lint. Rondom het veld ligt een uitloopzone, waarin nog steeds gespeeld wordt en waarbinnen zich dus geen supporters mogen bevinden.

Bovenstaande afmetingen zijn voor volwassen spelers. Zo spelen de jongste spelers met een lint op 1,6m hoogte.

Externe links[bewerken]