WASD

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
WASD toetsencombinatie

W-A-S-D is een toetsencombinatie aan de linkerkant van een QWERTY computertoetsenbord, die veel wordt gebruikt bij First Person Shooters (schietspellen). Met deze combinatie kan men beweging controleren. W is naar voren, A is naar links, S is naar achteren en D naar rechts. Ze hebben in dat geval dezelfde functie als de pijltjestoetsen. Wanneer A of D worden ingedrukt draait de speler niet om de as, maar worden zijwaartse stappen gezet. Dit heet 'strafen'. Om te draaien en het gezichtspunt naar ergens anders te laten wijzen, wordt de muis gebruikt om mee te schieten.

Veel spelers verkiezen WASD boven de pijltjestoetsen. Ten eerste zitten er meer toetsen rond de WASD dan rond de pijltjestoetsen waardoor men makkelijker bij meer commando's kan komen. Bovendien is het voor rechtshandige spelers ergonomisch prettiger. De linkerhand ligt dan links op het toetsenbord en met de rechter kan de muis worden gebruikt.

Een minder gebruikte variant is 'W-A-X-D', waarbij de X in plaats van de S gebruikt wordt om naar achteren te bewegen. In sommige gevallen zijn ook de Q en E in gebruik om naar links of rechts te leunen, of om een actie uit te voeren.

Op een AZERTY toetsenbord komt dit overeen met ZQSD.