WD Schlepper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
WD Schlepper
WD Schlepper met het 7,7 cm kanon
Soort
Periode 1927-1928
Bemanning 2
Lengte Prot. I; 3,3 m

Prot. II; 4,4 m

Breedte Prot. I; 2,2 m

Prot. II; 2,3 m

Hoogte 1,46 m
Gewicht Prot. I; 5 ton

Prot. II; 6 ton

Pantser en bewapening
Pantser onbekend
Hoofdbewapening Prot. I; 37mm PaK L/45

Prot. II; 77mm K

Secundaire bewapening 1x 7,92mm machinegeweer
Motor Prot. I 25pk motor

Prot. II 50pk motor

Snelheid (op wegen) 6 km/u
Rijbereik onbekend

De WD Schlepper is een mobiele artillerie, ontwikkeld door de Duitsers in 1927. Er werden twee prototypes geproduceerd, van elk een. Het ontwerp was gebaseerd op tractors die reeds geproduceerd werden door Hanomag. Ook de kanonnen werden reeds door het Duitse leger gebruikt. De proefnemingen vonden plaats op het oefenterrein Kama in de Sovjet-Unie.

3,7 cm WD Schlepper 25pk[bewerken | bron bewerken]

Het eerste prototype dat door de Duitsers werd gebouwd, was gebaseerd op de 25 pk Hanomag WD traktor. Deze was licht bepantserd. Op de tractor werd een 37mm PaK L/45 kanon gemonteerd. De tank zou makkelijk te produceren zijn, want de tractor was al in gebruik in de Reichswehr. Het kanon kon enkel dertig graden naar links en dertig graden naar rechts draaien. Voor de verdediging werd er een machinegeweer op gemonteerd. De bemanning bestond uit twee personen. In 1928 werd het voertuig omgebouwd. Er werd een nieuw anti-tank kanon op gemonteerd en dit prototype kreeg de naam 3,7cm PaK L/65 LHB-Schlepper Selbstfahrlafette.

7,7 cm WD Schlepper 50pk[bewerken | bron bewerken]

Het tweede prototype was gebaseerd op de 50pk Hanomag WD traktor. Ook deze was licht bepantserd. Op de tractor werd een 7,7 cm K licht kanon gemonteerd. In tegenstelling tot het eerste prototype kon dit kanon 360 graden draaien.