Wadatest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wada-test)
Naar navigatie springen Jump to search
Amobarbital

De wadatest is een injectie met een barbituraat (amobarbital) in de arteria carotis om zo een snelle en kortdurende anesthesie van de ipsilaterale hemisfeer (dat wil zeggen de hemisfeer aan dezelfde zijde van de injectie) te verkrijgen. De wadatest is vernoemd naar de Canadese neuropsycholoog Juhn A. Wada en wordt gebruikt om te bekijken welke cerebrale functies in welke hemisfeer gelocaliseerd zijn.

De test wordt uitgevoerd op een bij bewustzijn zijnde persoon. De injectie wordt toegediend in de arteria carotis, aan één hemisfeer tegelijk. Het effect hiervan is dat de taal- en/of geheugenfuncties in die hemisfeer worden uitgeschakeld, zodat de andere hemisfeer onderzocht kan worden. Hierna krijgt de geïnjecteerde persoon een serie van taal- en geheugentests voor de kiezen. Na de uitwerking van het barbituraat wordt het geheugen getest.

De wadatest heeft ons enkele dingen geleerd over de cerebrale lateralisatie van de taalfunctie bij rechts- en linkshandigen. 98% van de rechtshandigen en 70% van de linkshandigen laten spraakonderbrekingen zien wanneer de linker hemisfeer (en níet de rechter) is geïnjecteerd. Het resultaat van dit onderzoek ondersteunt de theorie dat het patroon van spraakrepresentatie minder voorspelbaar is bij linkshandigen en ambidexters dan bij rechtshandigen, maar dat de meerderheid van de linkshandigen spraak gerepresenteerd heeft in de linker hemisfeer.

Externe link[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Gazzaniga MS, Ivry RB, Mangun GR (2002): Cognitive Neuroscience: The biology of the mind (2nd ed.), New York/London: W.W. Norton & Co. ISBN 0-393-97777-3
  • Kolb B, Whishaw IQ (2003): Fundamentals of Human Neuropsychology