Naar inhoud springen

Waldemar VI van Anhalt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Waldemar VI
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Vorst van Anhalt-Köthen
Regeerperiode 1471 - 1508
Samen met George II
Voorganger George I (Köthen/Dessau)
Opvolger Wolfgang
Huis Oudere linie Anhalt-Köthen (Ascaniërs)
Vader George I van Anhalt
Moeder Anna van Lindow-Ruppin
Geboren 1450
Gestorven 1 november 1508
Echtgenote Margareta van Schwarzburg
Religie Rooms-katholiek

Waldemar of Woldemar VI (1450 - 1 november 1508) was van 1471 tot zijn dood vorst van Anhalt-Köthen. Waldemar VI was de stamvader van de Oudere linie Anhalt-Köthen, een tak van de Ascanische dynastie.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Waldemar was de oudste zoon van George I van Anhalt (1413-1473) en diens vierde vrouw Anna van Lindow-Ruppin († 1513).[1] Waldemar bracht zijn jeugd door aan het hof van hertog Willem III de Dappere in Weimar. Over zijn opvoeding is nauwelijks iets bekend.

Delingen[bewerken | brontekst bewerken]

George I had twaalf kinderen die hun kindertijd overleefden. Voor twee van zijn dochters sloot hij huwelijken met de grafelijke huizen van Hohnstein en Oldenburg en twee andere dochters wist hij te laten verkiezen tot abdis van Gernrode en Gandersheim. De drie overige dochters werden non in het klooster van Brehna. Om een conflict over de erfopvolging tussen zijn vijf zoons te vermijden besloot George I op 22 december 1471 om zijn gebieden te verdelen, waarbij Waldamar en zijn halfbroer George II Anhalt-Köthen kregen.

Waldemar kreeg van zijn vader de opdracht om diens gebieden in twee delen met vergelijkbare inkomsten samen te stellen: een deel rond Köthen en een deel rond Dessau. Ook de schulden werden verdeeld. Omdat het Dessauer deel meer opbracht dan het Köthense kreeg het ook een groter deel van de schulden toebedeelt. George I droeg de heerlijkheid Köthen met alle "manschappen, steden, vlekken en dorpen, gerichten, enzovoort" over aan Waldemar VI en zijn jongere zoon George II. Zelf nam George I samen met zijn zoons Sigismund III en Ernst het gebied rond Dessau over.

Huwelijk en kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Waldemar was getrouwd met Margaretha van Schwarzburg (1464-1539), de enige overlevende dochter van graaf Günther XXXVI van Schwarzburg-Blankenburg. Waldemar en Margaretha kregen vier kinderen:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. In de traditionele geschiedschrijving werd Sophia van Hohnstein, de derde vrouw van George I, als de moeder van Waldemar VI aangewezen.
    (de) M. Thomas (2009): 'Fürsten neuen Typs: Woldemar VI. (gest. 1508) und Magnus (gest. 1524) von Anhalt' in: W.Freitag en M. Hecht (red.): Die Fürsten von Anhalt: Herrschaftssymbolik, dynastische Vernuft und politische Konzepte in Spätmittelalter und Früher Neuzeit, Mitteldeutscher Verlag, Halle (Saale), blz. 93.