Wang Xizhi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorstelling van Wang Xizhi

Wang Xizhi (303–361) (jiaxiang: Shandong, Linyi) was een beroemde Chinese kalligraaf die leefde tijdens de Jin-dynastie (265-420). Hij wordt vaak in het Chinees de 'kalligraafheilige' (書聖) genoemd. Het grootste deel van zijn leven woonde hij in de Zhejiangse stad Shaoxing. Wang Xizhi stamt van een geschoolde bureaucratenfamilie uit de regio Langxie met de familienaam Wang. Zijn beroemdste kalligrafiewerk is Lantingji Xu.

Tijdens de regeerperiode van keizer Tang Taizhong waren er nog drieduizend werken van Wang Xizhi over, tijdens de regeerperiode van keizer Song Taizhong waren dat er nog maar honderdzestig over en nu zijn er nog maar twintig werken van hem over.

Wang Xizhi was getrouwd met Chi Jun, de dochter van Chi Jian. Samen hadden ze zeven zoons, waarvan er vijf beroemd werden. Een van hun nageslachten, qua generatie de zevende na hem, werd de grote boeddhistische monnik Zhiyong. Een ander nageslacht is Wang Yangming, een filosoof, politicoloog en oorlogsstrateeg uit de Ming-dynastie.