Wapen van Anhalt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hertogdom Anhalt

Het wapen van Anhalt was het heraldische symbool van het vorstendom latere hertogdom Anhalt.

Stamwapen[bewerken]

In Anhalt regeerde tot 1918 een jongere tak van de dynastie Askanie. Oudere takken van deze dynastie regeerden tot 1320 in het markgraafschap Brandenburg, tot 1422 in het hertogdom Saksen-Wittenberg en tot 1689 in het hertogdom Saksen-Lauenburg. Het wapen van de vorsten van Anhalt bestond uit een combinatie van de wapens van Brandenburg en Saksen.

Wapens van 1423 en 1475[bewerken]

In 1423 werd het wapen indrukwekkender gemaakt door de toevoeging van twee velden. In 1475 werden de velden anders gegroepeerd, rond een middenschild.

Wapen van 1566[bewerken]

In 1566 werd het wapen opnieuw fraaier. In tegenstelling tot de wapens va veel andere vorstendommen gingen de uitbteidingen van het wapen bij Anhalt niet gepaard met de uitbreiding van het grondgebied. Allen Mühlingen zou in 1659 een aanwinst worden voor Anhalt-Zerbst. Het rode veld in de schildvoet staat voor de ragalien.

Wapen van 1689[bewerken]

Toen in 1689 het Askanische Huis in Saksen-Lauenburg uitstierf, maakten de vorsten van Anhalt aanspraak op de erfenis. De erfenis kwam echter in handen van de hertog van Brunswijk-Lüneburg en de vorsten van Anhalt moesten genoegen nemen met de titels en wapens van hertog van Saksen, Engern en Westfalen. In de traditie stonden deze drie namen voor Oost-Saksen, Midden-Saksen en West-Saksen.