Wapen van Löwenstein-Wertheim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Wapen van Löwenstein-Wertheim is het heraldische symbool van de graven en latere vorsten van Löwenstein-Wertheim.

De vorming van de dynastie[bewerken]

Keurvorst Frederik I van de Palts had uit zijn relatie met Clara Tott een zoon, Lodewijk, die in 1476 de heerlijkheid Scharfeneck van keurvorst Philips ontving. Lodewijk ging toen heen wapen voeren, dat bestond uit een combinatie van de wapens van Beieren en Scharfeneck. Het wapen van Beieren was ontlend aan dat van zijn vader, want de keurvorsten van de Palts voerden het wapen van Beieren omdat ze tot dezelfde dynastie behoorden als de hertogen van Beieren: het Huis Wittelsbach

Graaf van Löwenstein[bewerken]

Lodewijk van Scharfeneck kreeg in 1488 het graafschap Löwenstein van de keurvorst van de Palts, de grafelijke titel werd door de keizer pas in 1494 verleend.

Graaf van Wertheim[bewerken]

Een belangrijke gebeurtenis was het huwelijk van de kleinzoon van Lodewijk I, Lodewijk III met Anna van Stolberg. Zij was de erfgename van het graafschap Wertheim, de halve heerlijkheid Breuberg en rijke bezittingen in het huidige België, zoals Montaigu en Rochefort. Er was geen eenheid in de voering van de wapens. Soms voerden zelfs broers verschillende versies.

Löwenstein-Wertheim-Virneburg[bewerken]

Ten gevolge van het huwelijk van graaf Christof Lodewijk met gravin Elizabeth van Manderscheid kwam het graafschap Virneburg in het bezit van de familie. Christof Lodewijk was de stichter van de tak Löwnestein-Wertheim-Freduenberg, terwijl zijn jongere broer Johan Diederik zijn moeder in de Belgische bezittingen opvolgde. Naast het wapen van Virneburg voerde de oudste tak toch ook de wapens van de bezittigen van de jongere tak. Ten gevolge van het huwelijk van graaf Eucharius Kasimir in 1693 met Juliana Dorothea van Limpurg-Gaildorf, kwamen de graven ook in het bezit van een deel van het graafschap Limpurg. In 1797 ging Virneburg verloren en in 1803 werd als compensatie Freudenberg verworven. Sindsdien noemden werd de titel Löwenstein-Wertheim-Freudenberg gevoerd.

Löwenstein-Wertheim-Rochefort[bewerken]

De successie in het graafschap Rochefort is gedurende anderhalve eeuw bestreden door de graven van Stolberg. Uiteindelijk won het huis Stolberg het proces en moest het graafschap Rochefort voor een belangrijk deel worden afgestaan. In de gevoerde strijd speelde ook het wapen een rol en zo verscheen o.a het wapen van het graafschap Mark, de dynastie die rond 1500 in het bezit van het graafschap Rochefort was.