Naar inhoud springen

Watertoren (Bussum)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Michielverbeek (overleg | bijdragen) op 22 dec 2019 om 22:39.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Watertoren Bussum
Watertoren van Bussum (2019)
Watertoren van Bussum (2019)
Plaats Bussum
Bouwjaar 1897
Hoogte 30 m (was 35 m)
Inhoud 200 m³
Architect(en) H.P.N. Halbertsma
Bob Custers
Restauraties 1967
Huidig gebruik kantoor

De watertoren van Bussum ligt aan de Bussummergrindweg, in de wijk Het Spiegel aan de rand van Bussum nabij station Bussum Zuid en kijkt uit over de Bussumse heide en de bebouwing van Bussum-Zuid. De watertoren werd gebouwd in 1897 naar een ontwerp van Ir. H.P.N. Halbertsma en is buiten gebruik. Halbertsma bouwde soortgelijke torens te Meppel en Almelo.

De toren had aanvankelijk een hoogte van 35 meter en een reservoir van 200 kubieke meter. De toren was onderdeel van het nabijgelegen pompstation en waterwingebied, eigendom van de Bussumsche Waterleiding Maatschappij, sinds het begin van de 20e eeuw een dochterbedrijf van de N.V. De Industriële Maatschappij.

In 1967 werd een verbouwing uitgevoerd waarbij de mantel rond het waterreservoir werd vervangen, naar verluidt om te voorkomen dat delen van de buitenzijde van de toren naar beneden zouden vallen. Na deze verbouwing bedroeg de hoogte nog slechts 30 meter.

De verbouwde watertoren in 2010

De watertoren werd in 1997 verkocht aan Michiel Haas van ingenieursbureau NIBE, die het geheel wilde verbouwen tot woning met kantoor. Dit plan werd niet uitgevoerd. In 2004 richtten Haas en architect Bob Custers het Bussums Watertorencollectief op, met als doel een gemeenschappelijk kantoor te ontwikkelen met de hoogste duurzaamheidsscore van Nederland. Haas was verantwoordelijk voor de duurzaamheid en Bob Custers uit Bussum tekende het ontwerp.

Het werd een bedrijfsverzamelkantoor van 3500 vierkante meter. Het complex werd in zijn exploitatie CO2-neutraal en op de bovenste etage kwam een panoramaruimte, waarvoor de aluminium kap rond het reservoir vervangen werd door glazen wanden. De watertoren werd opgeleverd als duurzaamste kantoor van Nederland met een MIG-score van meer dan 1028 punten[1] Haas en Custers verkochten het complex in 2010 aan Meeuwsen Ten Hoopen Belastingadviseurs en Accountants (MTH) en namen zelf intrek als bewoners van het pand.

In het gebouw werken zo'n 120 personen.

Referenties

  1. Cement en Beton, 2010