Watertoren (Dongen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Watertoren Dongen
Watertoren
Plaats Dongen
Bouwjaar 1923
Hoogte 44,76 m
Inhoud 500 m³
Architect(en) Hendrik Sangster
Bestemming kantoorruimte
Restauraties 2003-2008

De watertoren in Dongen is ontworpen door architect Hendrik Sangster en werd gebouwd in 1923. De watertoren heeft een hoogte van 44,76 meter en heeft een waterreservoir van 500 m³. Het water werd vanuit het pompstation Oosterhout aangevoerd en in de toren opgeslagen. Van hieruit werd het verder gedistribueerd naar de huishoudens. De toren was in gebruik van 1924 tot 1975.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de toren gebruikt als observatiepost. Aan het eind van de oorlog hebben de Duitsers vele watertorens opgeblazen, ook in de toren van Dongen was springstof aangebracht, een viertal uit het verzet heeft de springstof in de Donge gegooid en de ontstekingskabels doorgeknipt waardoor de toren is blijven bestaan.

In 2004 werd de toren, dus bijna 30 jaar na de buitengebruikstelling, gekocht. De watertoren zal in de komende jaren worden omgebouwd tot woon- en kantoorruimte. De watertoren is eigendom van Houben Vastgoed B.V. De eigenaar hiervan Jurgen Houben zal hierin zijn woon- en kantoorruimte huisvesten. Het ingenieursbureau H4D Raadgevend Ingenieurs B.V. zal de bovenste verdiepingen gaan gebruiken.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]