Wecycle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo Wecycle

Wecycle is de Nederlandse non-profitorganisatie die de inzameling en recycling organiseert van elektronisch afval (zogenaamde 'e-waste'). De stichting werkt in opdracht van elektronicaproducenten en -importeurs die de wettelijke verantwoordelijkheid hebben (volgens de Europese WEEE-richtlijn) om afgedankte elektronische apparaten en energiezuinige verlichting verantwoord te laten inzamelen en recyclen. Via het landelijk dekkend inzamelnetwerk van 13.000 punten kunnen consumenten en professionals e-waste gratis inleveren bij onder andere supermarkten, bouwmarkten, tuincentra en gemeentelijke milieustraten. Samen met inzamel-, sorteer- en recyclepartners draagt Wecycle dagelijks bij aan de circulaire economie. Wecycle werkt voor ruim 2.000 producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige lampen in opdracht van zes producenten-organisaties: Stichting Fiar, Stichting ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, Stichting Metalektro Recycling, Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen en Stichting Witgoed.

Doel[bewerken | brontekst bewerken]

Het doel van Wecycle is zo veel mogelijk elektronisch afval op een verantwoorde manier te laten recyclen. Bij verantwoorde recycling worden zo veel mogelijk grondstoffen voor hergebruik teruggewonnen zoals (aard)metalen en plastics. Daarnaast wordt schade aan het milieu voorkomen door schadelijke stoffen als kwik, cfk's of pcb's te verwijderen of te vernietigen. Zo ontstaat een cirkel van produceren, gebruiken, inleveren, recyclen en wederom produceren. Dit wordt daarom de circulaire economie genoemd.

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Wecycle is in 1999 gestart. In 2019 heeft de stichting 116,2 miljoen kilo elektronisch afval ingezameld. Wecycle realiseert in 2019 een hergebruik van 95%, waaronder metalen en plastics. En een vermeden Co2-uitstoot van 382.000 kg.

Aanpak[bewerken | brontekst bewerken]

Afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen worden vooral ingeleverd bij de 'milieustraat' van gemeenten en via winkels die oude apparaten en lampen innemen, al dan niet bij de aankoop van nieuwe. Wecycle haalt ze daar op. Het elektronisch afval wordt verwerkt door WEEELABEX-gecertificeerde recyclingbedrijven.

De kosten worden gedragen door de ruim 2.000 producenten en importeurs van elektronica en energiezuinige lampen, verenigd in de Vereniging NVMP. Deze producenten en importeurs hebben een producentenverantwoordelijkheid, wat inhoud dat producenten en importeurs van elektrische apparaten en/of energiezuinige lampen en armaturen zijn verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van de door hun op de Nederlandse markt gebrachte producten en zijn verplicht dit te rapporteren aan de Nederlandse overheid.


Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]