Weerbericht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen naar Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in weersvoorspelling, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (hier melden).
Harry Otten is een weerman, presentator van het weerbericht

Het weerbericht is de presentatie van de weersverwachting voor een bepaalde doelgroep. Het is dus een bericht over het verwachte weer. Een weerbericht kan telefonisch worden opgevraagd. Over het algemeen eindigt een journaal- of nieuwsuitzending op radio en televisie met een weerbericht. De presentator van het weerbericht wordt gewoonlijk weerman of weervrouw genoemd.

In Nederland werd het weerbericht een tijdlang opgesteld door het KNMI.

In de meeste weerberichten vindt men terug:

  • Een redelijk nauwkeurige voorspelling van de temperatuur, de neerslag, de bewolking en de wind, voor de rest van de huidige dag, en de volgende dag.
  • Een verwachte trend voor meer dagen, soms tot negen dagen vooruit.

Deze voorspellingen worden gemaakt aan de hand van modelberekeningen, vaak aangevuld met ervaringsgegevens van de weerman.

Het weerbericht is een weersverwachting op basis van weersvoorspellingen. Daarom is het nooit 100% nauwkeurig, met name bij grote plaatselijke verschillen en verder dan een paar dagen in de toekomst. Toch krijgen omroepen nog wel eens boze reacties wanneer de weersverwachting ernaast zit, en het weer slechter was dan de weerman had voorspeld.

Vanouds werd een weerbericht op zakelijke wijze gegeven, waarbij het aan de burger werd overgelaten om te beslissen of het bericht gunstig was of niet. Verschillende mensen (vakantiegangers, boeren, scheepvaart, piloten) hebben immers verschillende belangen. Tegenwoordig gaat het weerbericht vaak vergezeld van foto's (mensen op het strand, kinderen in de sneeuw, een zonsondergang) die de kijkers hebben opgestuurd en een aanbeveling die vooral gericht is op de niet-professionele kijkers: "Dat is genieten!" "Dat zomerse weer pakken ze ons niet meer af!" en ook: "Prachtig, al die sneeuw!".

In het weerbericht wordt soms ook aandacht besteed aan natuurverschijnselen die eigenlijk niets met het weer te maken hebben, zoals een zonsverduistering, noorderlicht en vallende sterren.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]