West-End (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Geerlings' robot (overleg | bijdragen) op 21 sep 2018 om 08:50. (→‎top: -/- spaties voor ref (verzoek op WP:VPB))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
West-End
De West End in augustus 2006
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 52′ OL
Opgericht door Gerardus van Royen
Opening 1933
Sluiting 1970
Adres Jan Evertsenstraat 18 Amsterdam
Aantal zalen 1
Totale capaciteit 373
Ontworpen door Gulden & Geldmaker
Onderdeel van REMA
West-End (groot-Amsterdam)
West-End
Portaal  Portaalicoon   Film

De West-End, later de Ambassade, was een bioscoop in de Amsterdamse wijk De Baarsjes. De bioscoop werd geopend in 1933 in de Jan Evertsenstraat nabij de Krommert, in het toenmalige uiterste westelijke einde van de stad. Of de naam West-End hiernaar verwijst of naar de Londense uitgaanswijk West End is niet bekend.

De bioscoop was het initiatief van REMA N.V. van Gerardus van Royen en de architect was Gulden & Geldmaker. De bioscoop was, in tegenstelling tot andere bioscopen, van de straat af nauwelijks zichtbaar als bioscoop en verstopt tussen de woonhuizen. Het was een merkwaardig vooral smal en diep pand. De voorgevel is bekleed met bruine keramische tegels. De uitgang bevond zich in de Krommertstraat onder het poortje in de gevelwand vlak bij het toenmalige Sportfondsenbad.

In deze buurtbioscoop, die 373 stoelen telde, werden vooral de zogenaamde B-films vertoond en oudere films die in het centrum waren uitgedraaid. In 1961 werd de bioscoop tijdelijk gesloten maar werd in 1962 heropend en vernoemd in 'Ambassade'. In 1970 werd de bioscoop, door tegenvallende bezoekersaantallen, echter definitief gesloten.

Er vestigde zich vervolgens eerst een discotheek, die ook West-End genoemd werd. Deze sneuvelde ergens in de jaren 80, waarop zich aldaar een groep van een omstreden Braziliaanse pinkstergemeente vestigde, de Universele Kerk van Gods Rijk (UKGR) (Igreja Universal do Reino de Deus)[1] die haar aanwezigheid aankondigde met een groot bord "Stop met lijden" maar later is dit vervangen door de tekst "UKGR Evangelisch Centrum".

In 2017 wordt in het gebouw tijdelijk een jazzclub gevestigd, in afwachting van herontwikkeling als luxe appartementencomplex.[2]

De snackbar naast de voormalige bioscoop heeft al sinds de jaren 30 onveranderd de naam "Marja".