Wetenschappelijke Bibliotheek in Olomouc

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vědecká knihovna v Olomouici
Wetenschappelijke Bibliotheek in Olomouc
Opgericht 1566
Locatie Olomouc-město, Olomouc,
Vlag van Tsjechië Tsjechië
Coördinaten 49° 36′ NB, 17° 15′ OL
Type Openbare bibliotheek
Detailkaart
Wetenschappelijke Bibliotheek in Olomouc (Tsjechië)
Wetenschappelijke Bibliotheek in Olomouc
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Tsjechië

De Wetenschappelijke Bibliotheek in Olomouc (Tsjechisch: Vědecká knihovna v Olomouci) is een van de grootste bibliotheken in Tsjechië. De bibliotheek is gevestigd in de Moravische stad Olomouc en omvat een unieke collectie van historische bronnen, o.a. 1451 manuscripten en 1700 incunabelen. Er is ook een grote collectie Nederlandse incunabelen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1566 werd in Olomouc een academie opgericht die later tot de Palacký-Universiteit Olomouc zou uitgroeien. De wetenschappelijke bibliotheek is opgericht als bibliotheek van die universiteit. Met de sluiting van de universiteit in 1860 ging de bibliotheek als zelfstandig instituut verder. Een status die de wetenschappelijke bibliotheek behield met de heroprichting van de universiteit in 1946.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • KIEDROŃ, Stefan, ed., ENGELBRECHT, Wilken W. K. H., ed. a HRNČÍŘOVÁ, Zdenka, ed. Nederlandse oude drukken in Bohemen, Moravië en Silezië (1500-1800). Wrocław: ATUT, 2010. 231 s., [4] s. barev. obr. příl. ISBN 978-83-7432-672-8.
  • VĚDECKÁ KNIHOVNA. Research Library in Olomouc. Olomouc: Research Library in Olomouc, [2008?]. 1 složený list ([6] s.).