Whanganui

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Whanganui
De Whanganui River
De Whanganui River
Lengte 290 km
Stroomgebied van de Noordereiland van Nieuw-Zeeland
Bevaarbaar over  ? km
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De rivier de Whanganui is een grote rivier op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. De rivier stond lange tijd bekend als de Wanganui, maar werd in 1991 weer veranderd naar Whanganui zoals de lokale Maori hadden gevraagd. De reden was deels ook om de verwarring met de rivier de Wanganui op het Zuidereiland te voorkomen. De naam van stad Wanganui aan de monding van de rivier wordt sinds december 2009 door sommige delen van de overheid ook met een h geschreven.

De rivier heeft een lengte van 290 km, en is daarmee de op twee na langste rivier van het land. Een groot gedeelte van de rivier stroomt door het Whanganui National Park, alhoewel de rivier geen deel uitmaakt van het park. Het is tevens de langste bevaarbare rivier van het land.

De rivier begint aan de noordkant van Mount Tongariro, een van de drie actieve vulkanen op het centrale plateau van het Noordereiland, nabij het Rotoairameer. Hij stroomt naar het noordwesten voordat hij naar het zuidwesten afbuigt nabij Taumarunui. Daarvandaan loopt hij door het wilde, beboste gebied van King Country. Hierna stroomt hij naar het zuidoosten, langs Pipiriki en Jerusalem voordat hij bij Wanganui de kust bereikt.

In de jaren zeventig kwam bij een kleine uitbarsting van de Mount Ruapehu lava terecht in het kratermeer van de Ruapehu. Het giftige water uit het meer liep de Whanganui in, en veroorzaakte de dood van veel vissen in de rivier.