Wie is het?

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Wie is het? is een gezelschapsspel van spellenfabrikant MB.

Het spel wordt gespeeld met twee spelers. Iedere speler heeft een bord met 24 plaatjes(bij reisversies 20 plaatjes) van portretten van personen die naar beneden geklapt kunnen worden. De personen op de kaartjes hebben uiteenlopende kenmerken. Van ieder kenmerk zijn er meerdere te vinden op het bord (bijvoorbeeld een paar mensen met bril, een paar met rood haar, een paar met een snor, etc.) maar uiteindelijk zijn alle plaatjes uniek. Onder de portretten staat de naam van de personen. Het spel is ontworpen door het Nederlands/Israëlische bedrijf Theora Design. Het is in 1979 uitgebracht in Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Spanje, Frankrijk en Nederland.

Spelverloop[bewerken]

Voorafgaand aan het spel wordt er door beide spelers, buiten het zicht van de tegenspeler, een kaart getrokken met een portret dat overeenkomt met één van de plaatjes op het klapbord. Dit figuur zal in de loop van het spel de identiteit zijn van de speler. Het doel van het spel is om de identiteit van je tegenspeler te ontmaskeren. Dit wordt gedaan door om en om gesloten vragen te stellen over het personage (de tegenspeler mag alleen met 'ja' of 'nee' antwoorden). Door middel van het klapbord kan hij de personen elimineren die niet aan de kenmerken voldoen. Zo wordt de kans om de identiteit van de tegenspeler te raden vele malen groter.

Voorbeeld:

  • Speler 1: "Heeft jouw personage blond haar?"
  • Speler 2: "Ja"

Speler 1 kan alle personages op zijn/haar bord zonder blond haar naar beneden klappen, zodat de figuren met blond haar overblijven.

  • Speler 2: "Heeft jouw personage een bril?"
  • Speler 1: "Nee"

Speler 2 kan nu alle personages op zijn/haar bord met bril naar beneden klappen.

Hoe meer informatie een speler over de identiteit van de tegenstander weet, hoe gemakkelijker hij kan gokken tussen de overgebleven personages. Is het antwoord fout, dan gaat de beurt over naar de tegenstander. Iedere beurt mag een speler slechts eenmaal iets vragen aan de tegenstander. Het is dus slim om in één keer zo veel mogelijk figuren weg te spelen op het bord.

Een ronde is afgelopen wanneer het personage van een speler is ontmaskerd. De uiteindelijke winnaar is de persoon die vijf keer het personage van zijn tegenstander heeft geraden.

Externe links[bewerken]