Wietse Venema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wietse Venema
Wietse Venema als spreker bij een conferentie in 2004
Wietse Venema als spreker bij een conferentie in 2004
Algemene informatie
Volledige naam Wietse Zweitze Venema
Geboren Jakarta
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Beroep programmeur
natuurkundige
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Wietse Zweitze Venema (Jakarta) is een Nederlands programmeur en natuurkundige. Hij is de ontwikkelaar van een aantal bekende applicaties en tools, zoals de mailserver Postfix, de securityscanner SATAN (samen met Dan Farmer) en het TCP Wrapper-systeem.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Venema studeerde natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en behaalde daar de doctors-graad. Hij werkte 12 jaar aan de faculteit Wiskunde en Informatica van de Technische Universiteit Eindhoven waar hij zich onder andere bezighield met het schrijven van software voor het automatiseren van Electronic Data Interchange. Ook schreef hij software ter detectie van computerinbraak: TCP Wrapper in 1990[1], waarmee binnenkomende verbindingen op een computer gemonitord kunnen worden, en later SATAN, waarmee computernetwerken op beveiligingslekken gecontroleerd konden worden.

In 1996 verhuisde hij naar de Verenigde Staten voor een onderzoeksbaan op het gebied van computerbeveiliging aan het Thomas J. Watson Research Center (Yorktown Heights (New York)) van IBM. Hier ontwikkelde hij Postfix.

In 2015 verwisselde hij IBM voor Google.

Software[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele bekende applicaties en tools ontwikkeld door Venema:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]