Wijkcentrale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een wijkcentrale of nummercentrale is een centrale locatie waar alle koper- of glasvezelkabels van alle woningen die aangesloten zijn op die wijkcentrale samenkomen. De koperdraden werden in het begin alleen gebruikt voor telefonie (spraak) en later ook voor data (DSL); de glasvezelkabels worden veelal voor zowel televisie, telefoon als data gebruikt.

KPN is eigenaar van alle wijkcentrales in Nederland[bron?] en concurrenten van KPN zoals Tele2, T-Mobile en Telfort huren ruimte in wijkcentrales om hun diensten aan te bieden. Wijkcentrales werden van oudsher logischerwijs gebouwd in het centrum van een stad of dorp.

De afstand van een locatie (ISRA punt) tot aan de wijkcentrale bepaalt in het geval van koperkabels voor een groot gedeelte de snelheid van een eventueel internetabonnement. Dit komt doordat er veel verlies optreedt op een langer stuk koperdraad. Bij glasvezel is dit verlies veel minder en blijft het signaal voor tientallen kilometers behouden.

In Nederland zijn ongeveer 1400 wijkcentrales geplaatst, variërend van kleine huisjes tot grote gebouwen. Vanwege de opkomst van digitale VOIP-aansluitingen worden er steeds vaker wijkcentrales ontmanteld en of gesloopt.