Wijninckxbijdrage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Wijninckxbijdrage, vernoemd naar de Belgische politicus Jos Wijninckx, is een jaarlijkse bijzondere socialezekerheidsbijdrage in België die van toepassing is op werknemers en zelfstandigen met een hoog aanvullend pensioen.

De bijdrage werd in 2012 ingevoerd als onderdeel van de pensioenhervormingen, met als doel de duurzaamheid van het Belgische pensioenstelsel te bevorderen en de lastenverdeling eerlijker te maken. Sinds 2019 is de definitieve regeling van de Wijninckxbijdrage van kracht, na een periode van overgangsmaatregelen.

De Wijninckxbijdrage richt zich op individuen die substantiële bedragen in hun tweede pijler pensioen (aanvullend pensioen) opbouwen, waarbij de bijdrage bedoeld is om excessieve pensioenopbouw te belasten. De drempel voor de Wijninckxbijdrage is gekoppeld aan het maximale wettelijke pensioen van de openbare sector op 1 januari van het voorgaande jaar. Overschrijdt de pensioenopbouw deze drempel, dan wordt de bijdrage geheven. De hoogte van de bijdrage wordt automatisch berekend door de Databank Aanvullende Pensioenen (DB2P) voor vennootschappen en door het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) voor zelfstandigen. De berekening houdt rekening met de toename van de pensioenreserves in het aanvullend pensioen ten opzichte van het voorgaande jaar. De bijdrage bedraagt anno 2024 3% over het deel van de toename dat de wettelijke drempel overschrijdt.